Kovač: Blizu smo rješenja za poglavlja sa Srbijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Maj.2016, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Blizu smo rješenja za poglavlja sa Srbijom

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je u ponedjeljak, 23. maja, u Briselu da "ima utisak" da su članice Evropske unije blizu rješenja za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, do kraja juna, za koje Hrvatska zasad nije dala zeleno svjetlo.

Kovač je u pauzi ministarskog zasijedanja EU naglasio da "Hrvatska djeluje vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << pozitivno, mi trenutno pomažemo i tražimo zajedno s Evropskom komisijom i holandskim predsjedništvom EU rješenje kako bismo nastavili proces pregovora u slučaju Srbije".

Hrvatska, rekao je on, traži da se kao mjerila za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, od Beograda postave puna saradnju s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije, i obezbjeđenje prava hrvatskoj manjini u Srbiji.

"Lično sam optimista i mislim da ćemo naći to rješenje, Hrvatska je vrlo pozitivna i djeluje konstruktivno", izjavio je Kovač.

On je istakao da se u Zagrebu očekuje da nova vlada Srbije bude proevropski orjentisana i da "uspostavimo partnerske, dugoročno prijateljske odnose".

"A u tom cilju", naglasio je hrvatski ministar, "moramo riješiti pitanje nasljeđa rata, i moramo razgovarati o tome da postoje neke dobre stvari u odnosima između Hrvatske i Srbije".

"Recimo ekonomski odnosi se dobro razvijaju, odnosi u civilnom društvu se dobro razvijaju. Ove neke političke stvari ćemo riješiti dijalogom", ocijenio je Kovač.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova je dodao da se dogovorio sa svojim kolegom Ivicom Dačićem da posjeti Srbiju, ako, kako je rekao, taj poziv bude i dalje otvoren nakon formiranja nove vlade u Beogradu.

Na pitanje novinara ima li Hrvatska i jednu zemlju - saveznicu u EU, koja podržava njen stav o poglavlju 23 u pregovorima sa Srbijom, Kovač je rekao da su svih 27 članica EU-a saveznice Hrvatske.

"EU ima 28 članica i Hrvatska je jedna od njih, dakle mi imamo 27 zemalja saveznica. Sve zemlje EU su hrvatske saveznice", zaključio je šef hrvatske diplomatije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.