Vođa narko-bande u Brazilu Srbin, nepoznat široj javnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2011, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođa narko-bande u Brazilu Srbin, nepoznat široj javnosti

SAO PAOLO -

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je u akciji "Niva" u Brazilu uhapšena 31 osoba, a akcija je rezultat saradnje srpske policije sa američkim i britanskim bezbednosnim službama.

"Cela akcija je rezultat saradnje srpskih organa za sprovođenje zakona, pre svega, Službe MUP-a za organizovani kriminal i Bezbednosno-informativne agencije i američke Agencije za borbu protiv narkotika DEA i britinske Agencije za teška krivična dela", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Dačić za TV B92.

Među uhapšenima, kako je rekao Dačić, nisu svi državljani Srbije, već ima i državljana Hrvatske i nekih drugih država.

Ministar je naveo da je u akciji uhapšena i osoba koja je koristila ime Slavka Barišića, a sumnja se da je u pitanju vođa novobeogradskog klana Dejan Stojanović Keka.

Dačić je podsetio da je operativna akcija "Niva" pokrenuta od strane srpske policije 10. marta 2008. godine, kao i da je u okviru te akcije uhapšeno nekoliko ljudi, među kojima su i Duško Mićunović i Ivan Pavlović.

Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je ranije Tanjugu da su u policijskoj akciji "Niva" u Brazilu zbog krijumčarenja droge uhapšeni Goran Nešić i Dejan Stojanović zvani Keka.

Ona je najavila da će Srbija zatražiti njihovo izručenje pošto se završi krivični postupak protiv njih u Brazilu.

Bezbednosno informativna agencija (BIA) potvrdila je danas da je jedan od uhapšenih u policijskoj akciji u Brazilu Goran Nešić, koji je kako je rečeno, dobro poznat bezbednosnim krugovima, ali ne i široj javnosti jer se on pre više godina odselio iz Srbije.

Kako je saopštila brazilska policija, Nešić je uhapšen u svom letnjikovcu u mestu Bauru u državi Sao Paolo.

Među uhapšenima su i Alen Memović, Aleksandar Sekulić i Milan Karanović, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić: Nešić u Srbiji osuđen na osam godina

Brazilska policija uhapsila je srpskog državljanina Gorana Nešića koji je u Srbiji osuđen na osam godina zatvora zbog trgovine narkoticima, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je novinarima u Bosilegradu rekao da se Nešić krio u različitim zemljama pod lažnim identitetima.

Brazilska policija je saopštila da je uhapsila 17 pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je trgovala narkoticima, među kojima je i jedan od najtraženijih kriminalaca iz Srbije.

"Očekujemo najnovije informacije od brazilske policije a ovo hapšenje je rezultat saradnje Srbije i brazilske policije", rekao je Dačić.

On je rekao da ne može da potvrdi da je u pitaju hapšenje članova grupe Darka Šarića ili njega lično jer, kako je naveo, postoji više organizovanih narko grupa koje deluju na teritorji Srbije.

Dačić je istakao da očekuje da će srpska policija uskoro dobiti potpun spisak svih uhapšenih u toj akciji.

Dačić je u opštini Bosilegrad zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Makedonije Gordanom Jankuloskom otvorio granični prelaz i potpisao medemorandum o jačanju saradnje u oblasti unutrašnje kontrole.

Radisavljević: Informacije dostavljene preko DEA i britanske agencije SOKA

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je izjavio da je tužilaštvo za organizovani kriminal zajedno sa Bezbednosno informativnom agencijom (BIA) sarađivalo u operaciji.

"Kada je reč o akciji brazilske policije, koja još uvek traje, mogu da kažem da su značajne informacije dostavljene kolegama u Brazilu preko američke i britanske agencije DEA i SOKA, o našim državljanima koji se više godina nalaze na njihovoj teritoriji, o njihovom pravom identitetu, prebivalištima i međusobnim kontaktima", naveo je Radisaljević.

To je, kako je rekao, omogućilo da se njihove aktivnosti u Brazilu sagledaju, a konačno i da budu uhapšeni.

Saradnja će biti nastavljena kroz dalju razmenu informacija, ali sigurno i kroz formalnu međunarodnu pravnu pomoć, dodao je on.

Istakao je da će identitet uhapšenih zvanično saopštiti brazilska policija kada akcija bude okončana.

U Brazilu je uhapšeno 17 ljudi, uglavnom Srba, optuženih za pripadnost međunarodnoj organizaciji krijumčara droge, prenela je jutros francuska agencija AFP pozivajući se na informacije brazilske policije.

Vođa grupe, uhapšen 1. maja, bio je jedan od pet najtraženijih kriminalaca u Srbiji i biće joj izručen, saopštila je brazilaska policija.

Agencija AFP nije objavila imena uhapšenih niti pojedinosti. Istraga federalne policije Brazila trajala je dve godine.

Zaplenjeno je 620 kilograma kokaina i, u novcu, oko dva miliona reala (846.000 evra), saopštila je policija.

Ta banda je delovala u saveznim brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonia, u brazilskm delu Amazonije.

Savezni krivični sud u Sao Paolu naredio je plenidbu imovine članova kriminalne organizacije, u čijem posedu se nalazi 31 objekat, 15 luksuznih vozila i nekoliko čamaca i jahti, ukupne vrednosti 16 miliona dolara.

Uhapšenima za trgovinu i krijumčarenje narkoticima, prema brazilskom zakonodavstvu, preti kazna od pet do 15 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.