UHAPŠEN PO SRPSKOJ POTERNICI: Šarićev vojnik Darko Tošić pao u Amsterdamu

Izvor: Kurir, 05.Jul.2015, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UHAPŠEN PO SRPSKOJ POTERNICI: Šarićev vojnik Darko Tošić pao u Amsterdamu

Dojava Tošić je bio visokopozicioniran u narko-grupi. Srpski istražni organi već neko vreme imali su informaciju da se begunac skriva u Holandiji

BEOGRAD - Darko Tošić (44), za kojim je Srbija raspisala poternicu zbog sumnje da je učestvovao u švercu droge za narko-bosa Darka Šarića, uhapšen je u noći između srede i četvrtka u Holandiji, saznaje Kurir. Jednom od najviše rangiranih „vojnika“ u Šarićevoj grupi policija je lisice stavila u četvrtak uveče u zapadnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << delu Amsterdama.

- Već neko vreme bilo je signala koji su ukazivali da se Tošić, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu poternicu, skriva u Holandiji. Srbija je zbog toga dostavila zahtev za pravnu pomoć i zatražila njegovo izručenje zbog sumnje da je učestvovao u švercu droge kao član grupe Darka Šarića - potvrdio je holandski tužilac. On je dodao da Tošić ima crnogorsko i holandsko državljanstvo, a o njegovom izručenju Srbiji odlučivaće Okružni sud u Amsterdamu.

Zvali ga Šljivo

Kako Kurir nezvanično saznaje, srpski pravosudni organi obavešteni su o Tošićevom hapšenju i kompletna dokumentacija već naredne nedelje biće poslata u Holandiju. Darko Tošić, prema navodima optužnice, bio je visokopozicioniran član kriminalne grupe.

- Od 19. septembra 2009. do 15. oktobra 2009, kada se dogodila velika zaplena droge u Urugvaju, on je putem SMS i elektronskom poštom prenosio šifrovane poruke pripadnicima grupe koji su bili na teritoriji Južne Amerike. Tošića su u međusobnoj komunikaciji oslovljavali sa Šljivo, Administracija i Adni. Povratne informacije on je prenosio okrivljenom Željku Vujanoviću, a on ih dalje prosleđivao Darku Šariću - navodi se u optužnici Specijalnog tužilaštva. Tošić je, kako sumnja tužilaštvo, bio zadužen da daje uputstva o kupovini, smeštaju kokaina u iznajmljena skladišta i prebacivanju na prekookeanske brodove.

Suđeno mu u odsustvu

Tošiću, koji je do pre nekoliko dana bio u bekstvu, sudilo se u odsustvu.

- Izvođenje dokaza u postupku za šverc 5,7 tona kokaina, kojim je i Tošić obuhvaćen, završeno je, a objavljivanje presude zakazano je za 13. jul. U završnoj reči tužilaštvo je zatražilo da i on bude proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu - kaže sagovornik Kurira.

Kao član kriminalne grupe, Tošić je označen još tokom akcije „Balkanski ratnik“, koja je počela 15. septembra 2009. Kao vođa ogranka klana u Sloveniji, tada je uhapšen njegov rođak Dragan Tošić. Sud u Ljubljani, međutim, prvostepeno ga je oslobodio krivice jer nije prihvatio dokaze snimljenih telefonskih razgovora koji su dostavljeni iz Srbije.

Hronologija

OD AKCIJE U URUGVAJU DO PRESUDE

15. oktobar 2009 - zaplenom 2,2 tone kokaina u Urugvaju počeo „Balkanski ratnik“

24. januar 2010 - raspisana poternica za Darkom Šarićem

12. april 2010 - podignuta prva optužnica protiv Šarićeve grupe

16. april 2010 - u Crnoj Gori uhapšen Šarićev rođeni brat Duško

18. maj 2014 - Šarić se predao srpskom pravosuđu

5. jun 2015 - završeno suđenje, tokom kojeg je narko-bos tvrdio da nije kriv

13. jul 2015 - zakazano izricanje presude za šverc ukupno 5,7 tona kokaina

Poternica

SPISAK BEGUNACA

Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana

Goran Soković

Marko Pandrc

Nenad Novaković

Boško Nedić

Darko Gazdić

Milovan Milovac

Bojan Stanojković

Petar Obradović

Marko Račić

Vladimir Račić

Mihajlo Đoković

Nebojša Sretenović

Darko Tošić (uhapšen u Amsterdamu)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.