Srbija ne može biti odgovorna za navodne zločine genocida počinjene  pre 27. aprila 1992. godine

Izvor: RTS, 03.Feb.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne može biti odgovorna za navodne zločine genocida počinjene pre 27. aprila 1992. godine

Međunarodni sudu Hagu saopštava presudu koja će okončati pravni spor između Srbije i Hrvatske koji traje više od petnaest godina po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid.
11.30 - Hrvatska nije dokazala da se dogodio zločin genocida. 
11.20 - Predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik zajedno prate prenos izricanja presude. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Po izricanju presude, predsednik Nikolić će u 13.15 dati izjavu u ime sve trojice.
11.05 - Srpska protivtužba utemeljena i vezana činjenično i pravno za osnovnu tužbu. To znači da su dela počinjena tokom akcije "Oluja" obuhvaćena Konvencijom o sprečavanju zločina genocida.
10.40 - Srbija ne može biti odgovorna za navodne zločine genocida koji su počinjeni  pre 27. aprila 1992. godine, kada je nastala SRJ, naveo je sudija Tomka.
10.05 - Počela je sesija na kojoj će biti saopštena presuda po međusobnim tužbama za genocid Srbije i Hrvatske. Presudu čita predsednik suda Petr Tomka iz Slovačke.

Predsednik suda Petr Tomka iz Slovačke je na početku čitanja presude rekao da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. godine, kada je SRJ postala članica UN i potpisnica Konvencije UN o sprečavanju genocida.
"Sud ne može pre tog datuma smatrati Srbiju odgovornom u smislu člana 9 Konvencije o sprečavanju genocida. Država koja je postala članica potpisnica Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članu 9", naveo je Tomka.
Hrvatska je u tužbi navela da je Srbija odgovorna za zločine u Vukovaru koji su počinjeni 1991. godine, pa navedeni deo presude znači da je bar jedan deo hrvatske tužbe odbijen.
MSP smatra i da je srpska protivtužba utemeljena i vezana činjenično i pravno za osnovnu tužbu, naveo je sudija Tomka, što znači da su dela počinjena 1995. godine, tokom akcije "Oluja", obuhvaćena Konvencijom o sprečavanju zločina genocida.
Srpski pravni tim očekuje da Međunarodni sud pravde odbaci hrvatsku tužbu protiv Srbije, kao i da utvrdi da su oružane snage Hrvatske tokom i posle akcije "Oluja" počinile masovne zločine nad srpskim nadorom, dok su pravni eksperti uvereni da će obe tužbe odbačene.
Presuda MSP će biti konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.
Hrvatska je podnela tužbu protiv Srbije još 1999. godine, a Srbija je odgovorila kontratužbom desetak godina kasnije.

U Hagu su članovi oba pravna tima, a presudu slušaju i ministri pravde Srbije i Hrvatske.
Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donosi ukupno 17 sudija, 15 stalnih i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(VIDEO FOTO) IZRICANJE PRESUDE: Vučić, Nikolić i Dodik zajedno prate prenos iz Haga

Izvor: Kurir, 03.Feb.2015

Prenos prate u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, na Andrićevom vencu.Nakon toga, predsednik Nikolić će u 13.15 dati izjavu u izjavu u ime sve trojice..BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike...

Nastavak na Kurir...

DAČIĆU OSMEH NE SILAZI S LICA: Šef srpske diplomatije srećan zbog uspeha u Hagu!

Izvor: Kurir, 03.Feb.2015

ZAGREB - Dačiću osmeh ne silazi s lica!, objavili su hrvatski novinari pozivajući se na tvrdnje srpskih kolega koji su izveštavali sa današnje sednice Vlade Srbije...Osmeh šefa srpske diplomatije, koji je sledećih pet dana boravi u Vašingtonu, pripisuje se današnjem uspehu u Hagu i odbacivanju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.