Šolc naložio suspenziju Severnog toka 2, Kijev i Vašington pozdravljaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2022, 13:27

Šolc naložio suspenziju Severnog toka 2, Kijev i Vašington pozdravljaju

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas da će EU danas odgovoriti na odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk, sankcijama, te da je naložio povlačenje dokumenata čime se sprečava dodela sertifikata za otvaranje gasovoda Severni tok 2.

Šolc je, na konferenciji za štampu, kazao da će EU dogovoriti paketom sankcija koje će usvojiti danas.

"Situacija danas je potpuno drugačija nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pre par dana i zato moramo da je iznova analiziramo. Zamolio sam Ministarstvo privrede da povuče iz procedure dokumenta i time onemogući sertifikat za gasovod Severni tok 2”, rekao je on.

Kijev pozdravlja odluku Šolca o suspenziji

Ukrajina je pozdravila odluku Nemačke da suspenduje postupak dodele sertifikata za gasovod Severni tok 2 nakon što je Moskva zvanično priznala nezavisnost dva regiona istočne Ukrajine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je ocenio Šolcovu odluku kao moralno, politički i praktično ispravan korak u trenutnim okolnostima.

"Pravo vođstvo podrazumeva donošenje teških odluka u teškim vremenima. Potez Nemačke upravo to dokazuje", tvitovao je Kuleba.

Šolc je kazao da je Evropa suočena sa teškim danima i da 80 godina posle Drugog svetskog rata u Evropi preti novi rat. "Naša je odgovornost da to sprečimo. Apelujem na Rusiju da nam pomogne u tome“, objasnio je on.

Istakao je da je važno da EU bude jedinstvena, i deluje usaglašeno sa SAD, te da su sankcije nešto što su zajedno pripremili.

„Radi se o odlučnim merama koje preduzimamo u vezi sa akcijom koja je sada preduzeta, a to je priznavanje Donjecka i Luganska Imamo dalje sankcije spremne za dalje akcije", najavio je on ne želeći da zalazi u detalje.

Nemački regulator: Sertifikacija S.toka 2 više nije moguća

Nemački regulator za energetiku saopštio je danas da više ne može da sertifikuje Gaspromov gasovod Severni tok 2, nakon što je kancelar Olaf Šolc zaustavio postupak odobrenja zbog odluke Rusije da formalno prizna dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, izveštava Rojters.

"Sertifikacija operatera gasovoda Severni tok 2 zahteva pozitivnu procenu nemačkog Ministarstva privrede da bezbednost isporuka (tim cevovodom) nije ugrožena. Takva procena više ne postoji", navodi se u saopštenju nemačke agencije za gasne mreže.

Dalje se dodaje da sertifikacija kompanije Nord Strim 2 AG, koja je operater gasovoda, trenutno nije moguća, te da bi puštanje gasovoda u rad bez dozvole bilo nezakonito.

Izgradnja Severnog toka 2, koji se proteže od obale Rusije po dnu Baltičkog mora do Nemačke, završena je prošlog septembra i od tada je ovaj cevovod na stend-baju u iščekivanju dozvole nemačkih i evropskih vlasti za puštanje u rad. Kapacitet gasovoda iznosi 55 milijardi kubnih metara godišnje.

SAD pozdravile odluku Nemačke o suspenziji Severnog toka 2

Sjedinjene Američke Države su u bliskim konsultacijama sa Nemačkom i pozdravljaju najavu Berlina o suspenziji gasovoda Severni tok 2, saopštila je danas Bela kuća.

"Predsednik SAD Džozef Bajden je jasno stavio do znanja da ćemo, ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, delovati sa Nemačkom kako bismo osigurali da projekat Severni tok 2 ne napreduje", objavila je na svom Tviter nalogu portparolka Bele kuće Džin Psaki, prenosi Rojters.

Ona je potvrdila da će SAD danas obelodaniti sankcije koje priprema prema Rusiji.

EK: Odluka Berlina o Severnom toku 2 neće uticati na snabdevanje EU

Odluka nemačke i zaustavljanju procesa sertifikacije gasovoda Severni tok 2 neće uticati na snabdevanje Evrope energijom, pošto taj gasovod još uvek ne radi, saopštila je danas Evropska komisija.

„Severni tok 2 još ne funkcioniše, ne snabdeva Evropu energijom. On nije diferenciran izvor energije, taj cevovod je odvojen od postojećeg snabdevača... Dakle, nema promene u odnosu na trenutnu situaciju sa snabdevanjem“, rekao je portparol Komisije na redovnom brifingu za novinare, izveštava Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šolc: Zaustaviti proces otvaranja "Sjevernog toka dva"

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2022

BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas da će EU danas odgovoriti na odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk, sankcijama, te da je naložio povlačenje dokumenata čime se sprečava dodela sertifikata za otvaranje gasovoda "Sjeverni tok dva".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.