Počela sedma statusna konferencija protiv Gucatija i Haradinaja; Advokat se unapred žalio na saradnju Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2021, 16:28

Počela sedma statusna konferencija protiv Gucatija i Haradinaja; Advokat se unapred žalio na saradnju Srbije

Pred Specijalizovanim većima Kosova počela je sedma statusna konferencija u procesu koji se u Hagu vodi protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženim za zastrašivanje svedoka.

Sednica se održava pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom, a pretresu u sudnici prisustvuju predstavnici tužilaštva i pojedini advokati dok ostali advokati optuženih i optuženi Gucati i Haradinaj sednicu prate putem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << video linka.

Haradinaj i Gucati su u pritvoru u Hagu.

Na sedmoj statusnoj konferenciji biće reči o tokovima istraga tužilaštva i obrane, o toku obelodanjivanja dokaza, a biće pozvani i da se izjasne kada će biti spremni za suđenje.

Gucati i Haradinaj su u haškom pritvoru od hapšenja 25. septembra prošle godine.

Optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka.

Haradinajev advokat se unapred žalio na saradnju Srbije

Branilac potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK Nasima Naradinaja, advokat Tobi Kadman, rekao je danas da odbana treba da ispita još neke svedoke pred početak suđenja, kao i da se neki od njih nalaze u Srbiji te da se plaši da će Srbija odbiti saradnju.

"Ako Srbija ne bude sarađivala, što očekujemo, jer su oni i dalje faktički u ratnom stanju, moraćemo da vam se obratimo i zatražimo pomoć", rekao je Kadman obraćajući se sudiji za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu na sedmoj statusnoj konferenciji.

O drugim detaljima, kako je naveo Haradinajev advokat, govoriće u delu konferencije koji će biti zatvoren za javnost, a tu će govoriti, kako je naveo i "i o nečemu što se desilo prošle nedelje".

On je naveo i da pored 20 svedoka odbrane čiji su identiteti navedeni u spisku koji je sudu podnela odbrana, moze biti još svedoka za koje će biti potrebne zaštitne mere.

"Ima dodatnih svedoka koji se još nisu složili da svedoče, jer su zabrinuti za posledice s obzirom na davanje iskaza. Reč je o jednom do tri svedoka", naveo je Kadman.

On je napomenuo da Haradinaj i njegova odbrana žele da što pre počne suđenje.

Kada je reč o obelodanjivanju dokaza na koje je obavezna odbrana, branilac Hisnija Gucatija rekao je da je sprovedena "skupa istraga odbrane, te da je priložen spisak svedoka koje odbrana namerava da pozove".

"Tu je naveden njihov identitet, tema o kojoj će govoriti i njihova povezanost sa predmetom", rekao je Gucagijev advokat. On smatra da će biti spreman za početak suđenja posle 30. septembra.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova najavilo je da će tražiti mere zaštite za svedoke koji treba da svedoče na predstojećem suđenju u procesu koji se u Hagu vodi protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženim za zastrašivanje svedoka.

Spisak svih svedoka i mera koje traži, tužilaštvo će uskoro dostaviti sudu, rekao je na današnjoj statusnoj konferenciji predstavnik tužilaštva.

On je dodao i da je obelodanjen skoro sav dokazni materijal, kao i da očekuje da će sve biti završeno do kraja jula.

Odbana je ukazala da će njen rad biti otežan ukoliko Holandija, kako je najavljeno, vrati status narandžaste ili crvene situacije u vezi sa kovidom-19.

Tužilac je rekao da je nedavno predata ispravljena verzija optuznice u kojoj su obeležene izmene, što će olakšati njeno razmatranje odbrani.

Nakon razmatranja pomenutih pitanja, sednica je zatvorena za javnost.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Haško suđenje Gucatiju i Haradinaju za zastrašivanje svedoka protiv OVK počeće na jesen

Izvor: Danas, 14.Jul.2021

Suđenje liderima Udruženja boraca OVK Hisniju Gucatiju (Hysni) i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka, moglo bi pred sudom za zločine OVK u Hagu početi na jesen.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.