Odluka o Purdi do sutra

Izvor: Politika, 02.Mar.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o Purdi do sutra

Do kraja sedmice biće poznato da li Srbija ostaje pri zahtevu za izručenje hrvatskog državljanina osumnjičenog za ratni zločin u Vukovaru

Srpsko pravosuđe trebalo bi da do kraja ove sedmice saopšti konačnu odluku o tome da li ostaje pri zahtevu za izručenje hrvatskog državljanina Tihomira Purde (42), osumnjičenog za ratni zločin u Vukovaru 1991. godine. Posle saslušanja Purde, predstavnici srpskog tužilaštva saslušali su i drugu dvojicu osumnjičenih u istom predmetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Petra Janjića i Danka Maslova u Hrvatskoj, kao i još 42 svedoka ovog događaja, a u toku su forenzičke analize čiji se rezultati očekuju do kraja nedelje. Prvostepenom odlukom suda BiH, donetom pre desetak dana, utvrđeno je da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Purde Srbiji. Odbrana je podnela žalbu na tu odluku i sada se čeka rešenje Apelacionog suda BiH.

Purda je, podsećamo, uhapšen 5. januara u Orašju na području BiH, po poternici Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u Vukovaru 1991. nad zarobljenim vojnicima JNA. Kada Apelaciono veće donese rešenje u vezi sa ovim predmetom, konačnu reč o slučaju Purde doneće ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Prema podacima koje je „Politika” dobila od Save Štrpca, direktora dokumentacionog centra „Veritas”, nekadašnje Vojno tužilaštvo, čije je predmete preuzelo Tužilaštvo za ratne zločine, podnelo je 26. oktobra 1992. godine zahtev za sprovođenje istrage protiv Petra Janjića (47), Tihomira Purde (41), obojice iz Vukovara i Danka Maslova (46), iz Borova, pripadnika rezervnog sastava Zbora narodne garde Republike Hrvatske. Oni su osumnjičeni da su, za vreme oružanih sukoba u Borovu naselju, 15. novembra 1991. godine, pucali na veću grupu ranjenika i vojnika, od kojih su na mestu ubijena dvojica, čiji identitet nije utvrđen.

Smrtno je ranjen desetar JNA Boban Gačić, koji je kasnije umro u Vukovarskoj bolnici. Trojici osumnjičenih na teret se stavlja namerno ubijanje i nehumano postupanje sa ranjenicima i bolesnicima. Ovi podaci navedeni su u izveštaju Savezne vlade SRJ koji je upućen komisiji eksperata ustanovljenoj na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti 780/1992.

Sva trojica osumnjičenih zarobljena su prilikom pada Vukovara, 18. novembra 1991. godine. Do poznate razmene zarobljenika u Nemetinu, 14. avgusta 1992. godine, bili su u sabirnom centru u Sremskoj Mitrovici, a zatim su razmenjeni u grupi od 444 pripadnika ZNG.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je ranije da u slučaju Tihomira Purde postoji „dovoljan stepen osnovane sumnje o postojanju elemenata krivičnog dela ratnog zločina”. Slučaj Purde u fazi istrage preuzet je iz grupe vojnih predmeta s početka devedesetih godina prošlog veka i spada u predmete koji su prošli prvu fazu revizije, kada je 2004. godine Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo predmete ratnih zločina od Vojnog suda u Beogradu.

D. Čarnić

---------------------------------------------

Odgovornost hrvatskih specijalaca za slučaj „Maslenica”

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostavilo je hrvatskom Državnom tužilaštvu zahtev za utvrđivanje eventualne odgovornosti više od 20 pripadnika specijalne policije tokom akcije „Maslenica” januara 1993, u zadarskom zaleđu, piše „Jutarnji list”.

List navodi da su u toj akciji hrvatske specijalne policije poginula 22 pripadnika srpskih paravojnih jedinica.

Na popisu osoba s kojima se traži razgovor nalazi se i Vladimir Faber, državni sekretar u MUP-u koji je tada kao komandant jedinice Alfe i načelnik štaba specijalne policije rukovodio akcijom. On je i bivši direktor policije. Zasedu je operativno vodio Ilija Zolota, podseća list.

objavljeno: 03.03.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Srpsko tužilaštvo odustalo od gonjenja Tihomira Purde

Izvor: Blic, 03.Mar.2011, 12:05

BEOGRAD - Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza...Naime, ni jedan od 44 svedoka, među kojima su bile i žrtve ove hrvatske jedinice nije video trojicu osumnjičenih da su počinili bilo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.