Malović: Mladić na putu za Hag

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2011, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Mladić na putu za Hag

BEOGRAD, HAG -

Izručenjem Ratka Mladića Haškom tribunalu Srbija je ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu i pokazala da je iskreno opredeljena za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavila je danas na konferenciji za novinare ministarka pravde Snežana Malović.

Obavestivši javnost da je proces izručenja Mladića u toku i da je on na letu ka Holandiji, gde će biti primljen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu, Malović je rekla da je izvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mladića pred lice pravde satisfakcja za žrtve.

"Ovo je jasna poruka za sve optužene za ratne zločine da će biti izvedeni pred lice pravde", poručila je Malović.

Ministarka pravde je dodala da očekuje da će u narednom periodu biti utvrđeno ko je sve pomagao Mladiću u skrivanju.

"Rad na predmetu nije završen, očekujem da će se utvrditi ko mu je pomagao u skrivanju i zašto je država trošila enormna sredsrtva na potragu za njim", kazala je Malović.

Ona je naglasila da Srbija neće biti utočište za ratne zločince i pripadnike kriminalnih grupa.

Odluku o izručenju Mladića formalno je danas donela ministarka Malović, kako je rekla, na usnovu ustavnog i zakonskog ovlašćenja i rešenja Veća za ratne zločine.

Ranije danas krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine u Beogradu odbilo je kao neosnovanu žalbu branioca Ratka Mladića i potvrdio rešenje o ispunjenosti uslova za Mladićevo izručenje.

Transport Ratka Mladića ka beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" sproveli su pripadnici policije pod jakim merama obezbeđenja.

Rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića u petak 27. maja doneo je istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Mladić je uhapšen 26. maja u kući njegovog rođaka, u selu Lazarevu kod Zrenjanina, i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu gde čeka ekstradiciju Hagu.

Aktuelnom optužnicom Haškog tužilaštva, Mladić se u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Poseta supruge i profesorke Smilje Avramov

Haškog optuženika generala Ratka Mladića oko 15 sati posetile su u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu supruga Bosiljka i profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov.

U Specijalni sud ušle su još i snaja i Mladićeva sestra, u pratnji zasad nepoznatog čoveka koji je nosio veliki kofer.

Upitan šta je u koferu on je odgovorio da je unutra "sve što treba čoveku koji je u pritvoru".

Mladić je ranije izrazio želju da profesorka u penziji Avramov bude njegov pravni savetnik u procesu pred Haškim tribunalom.

Ona je već u pravnom timu Radovana Karadžića.

Svinen: Spremni smo za Mladića

U prvoj reakciji iz Haga na vest da je odbijena žalba Ratka Mladića na odluku o izručenju Haškom tribunalu, portparol Tužilaštva Frederik Svinen poručio je da je Tužilaštvo spremno za Mladićev slučaj.

"On će uskoro biti ovde. Mi smo spremni, kad god da dođe", rekao je Svinen Tanjugu.

Mladić posetio ćerkin grob

Haški optuženik Ratko Mladić posetio je jutros grob svoje ćerke na Topčiderskom groblju, u pratnji velikog obezbeđenja, posle čega je vraćen u pritvorsku jedinicu specijalnog suda, izjavio je Tanjugu zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je podsetio da su se tužilaštvo i sud saglasili s Mladićevom molbom i da su nadležne službe procenile bezbednost te akcije i sprovele je u ranim jutarnjim časovima.

Mladićeva ćerka tragično je nastradala 1994. godine, a on je prvog dana posle hapšenja izrazio želju da poseti njen grob.

Prethodno je javljeno da je u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu, u kojoj se nalazi Mladić, jutros u 6,20 ušla kolona policijskih i specijalnih vozila, kao i ambulantna kola.

Iz Specijalnog suda izašao je beli blindirani "lend rover", kojem je prethodila kolona specijalnih policijskih džipova. Vozila su se uputila u pravcu Autokomande, javio je Tanjugov reporter sa lica mesta.

Vekarić: Održali smo reč

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je jutros da su predstavnici te institucije održali reč i omogućili haškom optuženiku Ratku Mladiću da obiđe grob ćerke Ane Mladić.

"Održali smo reč. To je dogovoreno u sudu, ali zbog pritiska javnosti nismo objavili. Sve je izvedeno perfektno. Cela operacija je trajala nešto više od 20 minuta", kazao je Vekarić za RTS.

On je dodao da su sa Mladićem, posle posete ćerkinom grobu u Specijalnom sudu ostali lekari, koji su bili i u njegovoj pratnji na Topčiderskom groblju.

Vekarić je kazao da danas očekuje da stigne žalba Mladićevog advokata Miloša Šaljića i da se postupak ekstradicije odvija po planu.

"Niko neće biti obavešten o izručenju, jer postoji bezbednosni i drugi rizici. Zvaničnik Ministarstva pravde (Slobodan Homen) je juče rekao da će Mladić biti izručen najbrže do sutra, a najkasnije do petka", rekao je portparol.

Vekarić je kazao i da su u Tužilaštvu tri zahteva za saslušanje Mladića, jedan iz samog Tužilaštva i dva iz Palate pravde i da će o tim saslušanjima odlučivati istražni sudija.

"Ako Mladić ne bude saslušan ovde to će se desiti u Hagu", kazao je on.

Šaljić: Predao sam nalaz lekara koji može da izmeni situaciju

Zastupnik haškog optuženika Ratka Mladića, advokat Miloš Šaljić izjavio je da je danas predao istražnom sudiji novi lekarski nalaz o Mladićevom zdravstvenom stanju koji bi, kako je kazao, mogao bitno da izmeni celokupnu situaciju.

Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da se radi o periodu od pre dve godine i da je nalazom utvrđeno teško oboljenje.

"Ne mogu da govorim o nalazu. Dostavljen je anonimnim putem, ali iz obaveštenih izvora i istražni sudija će ga proveriti", naveo je on.

General potvrdio: oružje je moje

Haški optuženik general Ratko Mladić posvedočio je danas na saslušanju pred istražnim sudijom Prvog osnovog suda u Beogradu da je oružje, koje je pronađeno 4. decembra 2008. godine u ormanu u porodičnoj kući na Banovom Brdu, njegovo .

Mladić je saslušan danas u postupku koji se vodi protiv njegove supruge Bosiljke Mladić zbog nezakonitog držanja oružja, rekao je njegov branilac Miloš Šaljić novinarima posle saslušanja ispred Specijalnog suda gde Mladić boravi u pritvorskoj jedinici.

Njegov advokat je rekao da porodica nije znala šta ima od oružja kući jer im je zabranjivao da diraju njegove stvari.

Bosiljka Mladić je na suđenju tvrdila da oružje pripada njenom suprugu i da je on njoj i deci pre odlaska u ilegalu zabranio da prilaze ormanu u kom je stajalo oružje.

Oružje je pronađeno 4. decembra 2008. godine u ormanu tokom trećeg pretresa njihove kuće na Banovom Brdu u Beogradu.

Policija i službe bezbednosti pronašle su tada jednu lovačku pušku, automat "hekler i koh" i četiri pištolja "zastava" sa više desetina metaka.

Šaljić je kazao da su odbijeni zahtevi za saslušanje Mladića po zahtevu Tužilaštva u vezi sa zločinima nad Srbima u Bosni, kao i u vezi sa pogibijom vojnika u Topčideru.

"U zahtevu Tužilaštva je reč o složenoj temi na koju Mladić ne može da odgovori, a zahtev za saslušanje vezan za ubistvo vojnika je nebuloza o kojoj nema šta da se govori", kazao je advokat.

On je dodao da je prihvaćen zahtev za saslušanje njegovog klijenta u vezi predmeta Mladićeve supruge Bosiljke o držanju oružja u njihovoj kući.

Šaljić je rekao i da će sudsko veće, ukoliko žalba na rešenje o odluci da se Mladić izruči Hagu stigne prepodne u Specijalni sud, o tome raspravljati danas do kraja radnog vremena.

Advokat je potvrdio da je Mladić jutros posetio ćerkin grob i da je zadovoljan što mu je to omogućeno i dodao da se nije video sa njim posle toga.

Šaljić je rekao i da još nije dobio odgovor na zahtev da nezavisni tim lekara pregleda Mladića, kao i da se "raspravlja" o pravnom timu koji će ga zastupati u Hagu.

Optužnica protiv Mladića usklađena s Karadžićevom

Izmenjena haška optužnica protiv Ratka Mladića biće podnesena Tribunalu u petak, a reč je o prošlogodišnjem predlogu Tužilaštva koji je Sudsko veće prihvatilo prošlog petka, dan posle hapšenja ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

Kako je Tanjugu rekla portparolka suda Nerma Jelačić, umesto 15 tačaka optužnice, Mladića sad terete po 11 tačaka, od kojih su dve za genocid, a izmene se uglavnom tiču "dovođenja optužnice protiv Mladića u sklad sa optužnicom protiv Radovana Karadžića".

Kad je reč o spajanju optužnica protiv Karadžića i Mladića, Jelačić je rekla da su novinski napisi o tome “samo špekulacije”, jer "pred Tribunalom u ovom momentu ne postoji takav zahtev".

Po njenim rečima, broj zločina za koje Tužilaštvo tereti Mladića i u izmenjenoj optužnici ostaje isti – oko 70 događaja koji se tiču ubistava i skoro 60 mesta zločina poput kampova i logora u kojima su držani civili, bosanski muslimani ili Hrvati.

“Tačke optužnice uključuju I dve za genocid. Prva je za događaje u prvoj godini rata, od maja 1992. do maja 1993, i za događaje i zločine u gradovima u istočnoj BiH, poput Zvornika, Vlasenice, Višegrada, zatim u Bosanskoj Krajini – u Prijedoru, Ključu. Druga optužnica za genocid je za jul 1995, za zločine počinjene u Srebrenici. Ostale tačke su zločin protiv čovečnosti i tiču se opsade Sarajeva, kao i zločina u više opština BiH”, precizirala je Jelačić.

Upitana o eventualnom spajanju optužnica protiv Karadžića i Mladića, s obzirom da su i novim izmenama “usklađene”, Jelačić je naglasila da su “to trenutno samo špekulacije”.

“Pred sudskim većem, pred Tribunalom ne postoji takav zahtev, tako da se Tribunal o njemu ne može izjasniti. Jedna od stranaka u postupku može da traži da se optužnice spoje, to može da bude tužilaštvo i bilo koja od dve odbrane, Karadžićeva ili Mladićeva, i onda bi sudsko veće moralo da sagleda sve činjenice pre nego što donese odluku.

Dakle, moralo bi da ima u vidu prvenstveno da li bi odluka o spajanju bila fer i pravična za obojicu optuženika”, dodala je portparolka Tribunala.

Ratni vojni lider bosanskih Srba Ratko Mladić uhapšen je 26. maja u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Karadžić je uhapšen pre skoro tri godine i njegovo suđenje je počelo 2009. godine, dok će se na početak suđenja Mladiću, kako je procenila američka agencija, čekati više meseci.

Karadžićev advokat Piter Robinson je izjavio da sa svojim klijentom nije razgovarao o mogućnosti objedinjenog suđenja.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.