Izvor: Blic, 29.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag odbacio Karadžićev zahtev za odlaganje

Tužilaštvo Haškog tribunala je odbacio zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića za odlaganje početka suđenja za mart 2010. godine, saopšteno je iz Tribunala.

"Zahtev za četvoromesečno odlaganje početka suđenja preterano je i treba ga odbaciti", kaže se u saopštenju.

U odgovoru se navodi da Karadžić u zahtevu za odlaganje početka suđenja nije naveo nijedan valjani razlog za takav svoj zahtev, a koji bi bio u skladu sa pravilnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suda. Karadžićev zahtev da mu je potrebno dodatno vreme za analizu pravnih akata i pregled svakog dokumenta nisu od važnosti i niti jedan od navedenih razloga ne opravdava traženo odlaganja početka suđenja za mart 2010. godine, navodi se u saopštenju iz Tribunala.

Suđenje Karadžiću, iako se nije pojavio u sudnici, počelo je 27. oktobra izlaganjem uvodne reči tužilaštva. Predsednik sudskog veća sudija O Gon Kvon saopštio je da je veće odlučilo da tužilaštvo započne sa predstavljanjem optužbi protiv Karadžića, pošto je on svojevoljno odlučio da ne prisustvuje suđenju, iako je obavešten o svim pravnim posledicama takve odluke.

Prema rečima sudije, Karadžiću će, preko sekretarijata, biti upućen još jedan poziv da se pojavi na suđenju, a ukoliko ni tada ne dođe u sudnicu, veće će razmotriti opciju da mu postavi branioca, koji će ga zastupati do kraja ovog procesa.

Karadžić je ranije najavio da neće učestvovati u suđenju pošto još nije spreman za proces i zatražio dodarno vreme za pripremu odbrane.

Petronijević: Karadžić neće biti u sudnici u ponedeljak

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić neće se ni u ponedeljak, 2. novembra, pojaviti pred sudijama Haškog tribunala, za kada je planiran nastavak suđenja i uvodne reči tužilaštva, izjavio je danas Tanjugu član njegovog pravnog tima advokat Goran Petronijević.

Karadžić se, najverovatnije, neće pojaviti ni narednog dana za kada je zakazana rasprava o mogućnostima nastavka tog procesa u kome on ne želi da učestvuje, jer mu je uskraćeno "mimimalmo pravo" na adekvatno vreme za pripremu odbrane, rekao je advokat.

Prema njegovim rečima, u utorak će se ili neko od članova tima za odbranu pojaviti pred sudskim većem i govoriti u njegovo ime ili će se Karadžić pisanim putem izjasniti o mogućnosti nastavka ovog procesa, ali su najmanje šanse da se u pojavi u sudnici.

Haški tribunal je najvio da će, ukoliko se Karadžić ni u ponedeljak ne pojavi u sudnici, sudsko veće saslušati predloge odbrane i tuzizlaštva o nastavku procesa, posle čega bi sud trebalo da odluči kako će i kada suđenje da se nastavi.

Petronijević je ponovio da Karadžić ne bojkotuje suđenje, već traži od Tribunala da ispoštuje odredbu svog Statuta koja se tiče osnovnih prava okrivljenog na adekvatno vreme za pripremu odbrane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.