Karadžiću su ugrožena prava na odbranu

Izvor: S media, 29.Okt.2009, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžiću su ugrožena prava na odbranu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić se i dalje ne pojavljuje na sudu u Haškom tribunalu. Jedan od branilaca Radovana Karadžića, advokat Goran Petronijević za Radio S je rekao da se njegov klijent neće pojaviti u sudnici sve dok mu se ne obezbedi dovoljno vremena za pripremu odbrane.

- Kao što ste videli sudsko veće je donelo odluku da uvodna reč tužilaštva počne bez prisustva gospodina Karadžića. Gospodin Karadžić se nije pojavio u sudnici kao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << što je to i najavio sudskom veću, i najverovatnije se neće u sudnici pojaviti dok se odluka o njegovom zahtevu da mu se vrati pravo koje mu je garantovano statutom Tribunala članom 21 da se odbrani i da ima dovoljno vremena da se pripremi.

Da vas podsetim, gospodin Karadžić je sa svojim timom dobio preko milion i sto hiljada stranica i da je to dobio u poslednjih pet meseci, a dnevno je dobijao po 4.250 stranica. To je materijal koji je nemoguće savladati, potom nesistematizovan materijal, a to je 45.000 dokumenata koje je potrebno proučiti i više hiljada sati fono i video zapisa. Za sve to je neophodno vreme da bi se pripremili, ušli u sudnicu i da pariramo tužilaštvu. Ako toga ne bude, i ako vremena nema, onda je uskraćeno njegovo elementarno pravo.

Po rečima advokata Petronijevića ovde se ne radi o nikakvom bojkotu, već se radi o borbi za njegovo elementarno pravo da dobije dovoljno vremena za pripremu za svoju odbranu.

- Sve spekulacije oko toga da je sam kriv, jer se navodno sam brani, to nije tačno i on se sam zastupa jer je odabrao taj način koji je po statutu Tribunala, a uz pomoć pravnog tima koji je valjano radio zadnjih meseci. Ovim tempom kojim radimo to su nadljudski napori i neophodno nam je godinu dana, a mi smo tražili od sudskog veća 10 meseci. Mislimo da je to potpuno razumno i bez toga to bi bilo teško narušavanje njegovih prava odbrane, ako se Tužilaštvo i sud plaše da će biti dovedene u pitanje mnoge činjenice koje ne smatraju utvrđenim. To je njihov problem, ali da gospodin Karadžić i odbrana uđu u sudnicu, a da budu samo dekor, a da ne mogu da pariraju tužilaštvu, to je onda niti je fer, niti pravično suđenje - rekao je na kraju razgovora Petronijevic.

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radovan Karadžić ni danas se neće pojaviti u sudnici Haškog tribunala, najavili njegovi advokati.

Izvor: TV Avala, 27.Okt.2009, 15:10

Bivši tužilac Haškog suda Džefri Najs izrazio je uverenje da su sudije tribunala naučile lekciju iz procesa nekadašnjem predsedniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću i da bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću neće dozvoliti da odlaže i oteže suđenje, javlja danas...

Nastavak na TV Avala...

Početak suđenja bez Karadžića

Izvor: RTS, 27.Okt.2009

Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću počelo uvodnom rečju tužioca, pošto je prethodno predsedavajući sudija konstatovao "optuženi opet nije prisutan". ..Suđenje nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću počelo je danas izlaganjem uvodne reči...

Nastavak na RTS...

Kako nastaviati suđenje Karadžiću

Izvor: B92, 27.Okt.2009

Beograd -- Policija je privela vlasnika listova "Glas javnosti" i "Kurir" Radisava Rodića zbog neodazivanja na poziv Okružnog tužilaštva...Kako B92 saznaje, Radisav Rodić je sinoć priveden zbog neodazivanja na poziv Okružnog tužilaštva koje je protiv njega pokrenulo postupak. On je tužilaštvu...

Nastavak na B92...

Karadžić neće ni u ponedeljak u sud

Izvor: RTV Pink, 29.Okt.2009

. . . Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić neće se ni u ponedeljak, 2. novembra, pojaviti pred sudijama Haškog tribunala, za kada je planiran nastavak suđenja i uvodne reči tuzizlaštva, izjavio je danas Tanjugu član njegovog pravnog tima advokat Goran Petronijević. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.