Kako nastaviati suđenje Karadžiću

Izvor: B92, 27.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako nastaviati suđenje Karadžiću

Beograd -- Policija je privela vlasnika listova "Glas javnosti" i "Kurir" Radisava Rodića zbog neodazivanja na poziv Okružnog tužilaštva.

Kako B92 saznaje, Radisav Rodić je sinoć priveden zbog neodazivanja na poziv Okružnog tužilaštva koje je protiv njega pokrenulo postupak. On je tužilaštvu podneo uverenje da je smešten na kardio-vaskularnu kliniku "Dedinje". Međutim, tokom večeri policija ga je zatekla u kafani "Sport" i privela.

Kako se Rodić posle privođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žalio na zdravstvene tegobe, njega je u policiji pregledao lekar koji je, kako saznajemo, utvrdio da mu nije ugroženo zdravstveno stanje, kako je ranije sinoć prenela agencija Beta.

Prema informacijama do kojih je došao B92, Rodić će biti saslušan u toku dana.

Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu ranije je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv vlasnika dnevnog lista "Kurir" zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo poreske utaje, čime je oštetio državu za više od 203 miliona dinara.

Takođe, Okružno javno tužilaštvo u Beogradu nedavno je istražnom sudiji podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Rodića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Tada je saopšteno da postoji osnovana sumnja da su Radisav Rodić, Vekomir Joksimović i Snežana Jerinić upotrebom lažne dokumentacije kod "Komercijalne banke" podigli kredit u iznosu od oko 22 miliona dinara, koji nikada nije vraćen.

Rodićev advokat Svetozar Vujačić rekao je sinoć da još uvek ne zna zašto je njegov klijent priveden.

"Ja u ovom trenutku ne znam u kom svojstvu je priveden. Mogli su to da urade samo u dva svojstva-radi prikupljanja potrebnih informacija ili u svojstvu osumnjičenog", rekao je Radićev advokat Svetozar Vujačić.

"Ukoliko je priveden radi prikupljanja potrebnih obaveštenja ili podataka, onda to može da traje samo četri sata. Međutim po isteku ta četri sata, oni mogu, po zakonu o krivičnom postupku, građanina koga su pozvali radi prikupljanja potrebnih obaveštenja, a po nalogu tužilaštva, da prevedu u svojstvo osumnjičenog", kazao je on.

B92 je ranije izveštavao da je pet firmi, blisko povezanih sa "Kurirom", "Glasom javnosti" i Radisavom Rodićem, u blokadi zbog prinudne naplate i zbog dugovanja, stara i po nekoliko godina koja imaju prema državi na ime poreza, poveriocima ili zbog sudskih presuda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.