“BIL KLINTON TREBA DA IDE KOD PSIHIJATRA”: Bivši američki predsednik uvredio Mađarsku i Poljsku

Izvor: Telegraf.rs, 18.Maj.2016, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“BIL KLINTON TREBA DA IDE KOD PSIHIJATRA”: Bivši američki predsednik uvredio Mađarsku i Poljsku

Bivši poljski premijer i predsednik vladajuće partije Jaroslav Kačinjski oštro je reagovao na izjavu bivšeg predsednika SAD Bila Klintona da je demokratija postala "previše problematična" u Poljskoj i Mađarskoj poručivši mu da bi trebalo da "poseti psihijatra".

Klinton je prošle nedelje tokom govora u Nju Džersiju, u znak podrške predsedničkoj kampanji supruge Hilari, rekao da nije bilo SAD i pobede u hladnom ratu, te dve istočno evropske zemlje ne bi bile slobodne i demokratske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
Klinton je otišao toliko daleko da je rekao i da su Poljska i Mađarska sada shvatile da je ta demokratija "previše problematična" i razvile sklonost ka autoritarizmu samo zato što je američki uticaj na unutrašnju politiku tih zemalja nestao.

Foto: Tanjug/AP

Takođe je rekao da Budimpešta i Varšava žele "diktaturu poput Putinove". Kačinjski je odgovorio Klintonu da bi trebalo da poseti psihijatra, prenosi RT.

- Ako neko kaže da u Poljskoj nema demokratije, to znači da njegovo stanje zahteva medicinsko ispitivanje - rekao je Kačinjski, prenosi Tas.

On je dodao da su mediji, različiti faktori u svetu izazvali situaciju ogromnog nerazumevanja.

Foto: Wikimedia/Flickr/Piotr Drabik

- Možda to utiče na svest bivšeg predsednika SAD. U suprotnom, to ne mogu da objasnim - zaključio je Kačinjski.

Reagujući na Klintonovu izjavu, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je rekao da "niko, čak ni Bil Klinton, ne može sebi da dozvoli da na ovakav način uvredi mađarski narod".

Sijarto je rekao i da "mađarsku vladu biraju Mađari na demokratskim izborima, čak i kada se njihov izbor ne dopadne Klintonu".

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.