iFi iPhono

Izvor: Hi-Files.com, 18.Sep.2016, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

iFi iPhono

Analognim audiofilima koji bi da u digitalnoj eri dodatno unaprede zvuk svog gramofona predstavljamo univerzalno gramofonsko pretpojačalo bogato funkcijama.

iPhono 2 je druga iteracija gramofonskog pretpojačala ifi iz mikrolinije uređaja čije dimenzije proizvođač opisuje kao “veličine novčanika”, mada nas više podseća na pljosku. U kućištu od aluminijumske legure precizne izrade, koja služi i kao RF oklop, leži štampana pločica veličine kompjuterske kartice u SMD tehnologiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << koja sadrži veoma funkcionalnu MM/MC gramofonsku sekciju s podesivim parametrima ulaza i krivama ekvalizacije, što je prava retkost u ovoj klasi. Celokupna putanja signala direktno je spregnuta i bez servo-kontrole jednosmernog napona, što doprinosi boljoj dinamici, tišem šumu i manjim izobličenjima. Izlazno pojačanje povereno je novoj generaciji operacionih pojačivača Burr-Brown u klasi A. Mek i pufnast zvuk BB operacionih pojačivača sa oznakom Soundplus dobro je poznat audiofilima, a ovde nosi naziv TubeState i, osim što daje zvuk nalik cevnom, smanjuje izlaznu impedansu na manje od 100 oma, čime se povećavaju linearnost i sposobnost pobude niskoimpedantnih ulaza. Filtracija napajanja je povećana pet puta u odnosu na prethodnu verziju, a uređaj se isporučuje sa ultratihim napajanjem iPower. Ova tehnologija pozajmljena je od AMR-ovog vodećeg gramofonskog pretpojačala PH-77 i usmerena prvenstveno na spuštanje praga sopstvenog šuma. Performanse koje iPhono 2 navodi, makar na papiru, jesu impresivne: na MC ulazu odnos signal-šum iznosi 85 decibela, što posledično omogućava dinamički opseg od čak 106 decibela. Opseg pojačanja kreće se od 36 do 72 decibela – u praksi ovo znači da se na iPhono 2 može direktno priključiti legendarni ortofon MC5000 bez step-up transformatora. Ovaj spisak vrhunskih brojki dovršava upotreba isto tako vrhunskih elektronskih komponenti: TDK i Panasonic blok i elektrolitskih kondenzatora i Vishay metal-film otpornika.

iPhono 2 na ovom testu zaista ostavlja potpuno crnu pozadinu, a to se odražava i na manje prisustvo šuma i tokom reprodukcije.

Spoljašnji dizajn uređaja je “protočan”: MM i MC ulazi s masom su s jedne strane, a izlaz, konektor za napajanje i selektor ekvalizacije s druge, na šta smo već navikli kod komponenti džepnog formata, iako to nije sasvim praktično. Ali iPhono ne samo da nema prednju i zadnju stranu već ima i vrlo gusto načičkanu donju stranu, sa tri niza džampera za podešavanje parametara, pomoću malog odvijača koji se nalazi u paketu, i referentnim tablicama. Zahvaljujući solidnoj težini, kablovi neće povlačiti iPhono 2 s podloge ili iza uređaja, gde mu je verovatno i mesto, s obzirom na to da je predviđen da stoji permanento uključen, a jednom kad se podesi prema gramofonu, biće potrebno samo da bude nadohvat ruke selektor ekvalizacione krive.

Poseban osvrt zaslužuju pomenuta raznovrsna podešavanja: glavni selektor RIAA krive nudi tri ekvalizacije: Columbia (takođe i za CBS, Epic i EMI izdate pre 1980), Decca (važi i za DG i NAB) i standardnu RIAA (uglavnom standard posle 1980), koja se takođe može modifikovati izborom između standardne, eRIAA, IEC (sa subsoničnim filterom) i eRIAA sa istim filterom – sve ukupno šest ekvalizacionih krivih koje bi trebalo da zadovolje svaku kolekciju ploča i eventualno koriguju lošije producirane snimke. Podešavanje RIAA krive vrši se na donjem panelu uređaja, gde su, pored toga, i džamperi za ulaze i pojačanje: MM je moguće regulisati u opsegu 100-500 pF i 36 ili 48 decibela; MC prilagođenje je od 22 oma do 47 kilooma i 60 ili 72 decibela. Konačno, tri LED indikatora označavaju napon, rad u klasi A i prisustvo signala.

Slušni test 

Na testu smo koristili TW Acoustic Raven, one s ručicom Jelco SA50 i glavom Benz Micro Gold, sa izlazom od 0,4 milivolta. Ova zvučnica zahteva standardno pojačanje od 60 decibela i najmanje 250 oma na ulazu. Test za svaku gramofonsku sekciju veoma je glasno slušanje, nakon čega se igla podigne s ploče. Sve što bi trebalo da ostane jeste tišina, međutim, često je prisutan manji ili veći nivo šuma pošto zbog velikog pojačanja elektronika pojačava i sopstveni šum. iPhono 2 na ovom testu zaista ostavlja potpuno crnu pozadinu, a to se odražava i na manje prisustvo šuma i tokom reprodukcije, kao i na eliminisanje uticaja šuma i na samu tonsku sliku.

Tonski, iPhono 2 je veoma neutralan i zvuči kao otvoreni put signala kroz koji nesmetano prolazi zvučna informacija direktno iz brazde. Treba primetiti da ovaj skoro nečujni prag šuma neće samo otkriti više informacija iz snimka nego i sam zvučni potpis glave, tako da će iPhono 2 zapravo otkriti sve dobre i loše strane sprege glave, ručice i gramofona, zajedno s podlogom.

Promenom parametara RIAA krive na eRIAA (neki je nazivaju Nojmanovom krivom), koja ima postepeni pad do 50 kiloherca, visoki opseg, koji je inače veoma delikatan i pun, dodatno se prolepšava, a bas postaje prisutniji i slobodniji, mada ne i manje kontrolisan i utegnut. Ovaj fenomen s visokim frekvencijama ne dešava se zbog frekvencija van našeg čula sluha, već zbog manjeg uticaja filtera na fazna pomeranja u tom istom opsegu. Iako se klasična RIAA preporučuje za ploče proizvedene posle 1980, proširena ipak zvuči osetno bolje. IEC filter, koji je u slučaju eRIAA krive isključen, dodaje solidnu dimenziju basu, a može se uključiti po potrebi kao rumble filter.

Na kraju, sasvim je moguće da se promenom najpre ulaznih parametara u odnosu na one koje preporučuje proizvođač postignu zanimljivi rezultati. Kad se tome dodaju i mogućnosti odabira i modifikovanja ekvalizacije, iPhono2 je verovatno sledeći izbor gramofondžija u ekonomskoj klasi radi postizanja optimalnog zvuka. Agonija izbora ili sati zabave? Odlučite sami.

PLUS

Funkcije i prilagodljivost znatno većih i skupljih fono pretpojačala.

MINUS

Može izgubiti muzikalnost nauštrb tehničkih specifikacija.

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.