Rendžeri gube rat sa šumokradicama na Fruškoj gori

Izvor: Blic, 04.Dec.2014, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rendžeri gube rat sa šumokradicama na Fruškoj gori

U Nacionalnom parku Fruška gora u poslednja dva meseca masovno se krade ogrevno drvo, a šumokradice najviše seku bukove šume.

Prema podacima “Srbija šuma” na Fruškoj gori su ove godine bespravno posečena 473 kubika ogrevnog drveta, čime je preduzeću naneta šteta od četiri miliona dinara.

Ilegalna seča

Nadležni kažu da ilegalna seča šuma ugrožava prirodno bogatstvo i ljudske živote. Vojvodina je šumama najsiromašniji region u Evropi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Samo šest odsto pokrajine prekriveno je šumom, na Fruškoj gori, u blizini Sremske Mitrovice, oko Sombora, Subotice i na obalama Dunava.

- Šumokradice kradu uglavnom noću, dobro su organizovani, dolaze u grupama traktorima i često imaju najmodernije motorne testere. Da bismo zaštitili šumsko bogatstvo, pojačali smo kontrole, pa naši čuvari dežuraju 24 sata i u stalnom su kontaktu s policijom - kaže Milan Radojčić, rukovodilac Službe nadzora u Nacionalnom parku Fruška gora.

Lopov uhvaćen na delu s drvima do jednog kubnog metra dobija prekršajnu prijavu, a krivičnu za veću količinu. Šumari kažu da postoji i mogućnost sporazumne naknade štete, koja podrazumeva naplatu tri puta veće količine od ukradene.

U mitrovačkoj policiji kažu da je ove godine podneto šest krivičnih prijava protiv pet osoba zbog šumske krađe u Nacionalnom parku, a jedna krivična protiv dve osobe za uništavanje i iznošenje u inostranstvo zaštićenog prirodnog blaga.

- Najviše se krade tvrdo drvo, hrast, bukva i grab - i to ne krade sirotinja, već trgovci ogrevnim drvetom i njihove ekipe. Sirotinja dođe kod nas, pita da iseče metar drva do žute linije koja označava početak teritorije Nacionalnog parka. Puštamo i meštane okolnih sela koji imaju propusnice s pečatom Šumarije za seču određene količine drva - kaže rendžer koji je želeo da ostane anoniman.

On dodaje da šume u okolini Mitrovice čuva desetak naoružanih rendžera, što znači da svaki čuva 600 hektara. Oni imaju terenska vozila i u stalnoj su vezi s policijom.

- Nisam imao problema sa šumokradicama, ali kolege jesu. Prošle zime u okolini Divoša kradljivci su nasrnuli na čuvara sekirama. Kolege su ga u poslednji čas spasle - kaže sremski rendžer.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.