Nova iračka vlada: sunitu vojska, šiitu policija

Izvor: Blic, 18.Okt.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova iračka vlada: sunitu vojska, šiitu policija

Novi irački ministar odbrane biće iz redova sunitskih muslimana, dok će ministar unutrašnjih poslova biti predstavnik šiita, saopštila je državna televizija pošto je irački parlament podržao danas njihovo imenovanje sa ciljem da se formira vlada koja bi imala širu podršku Iračana i mogla da se izbori sa islamistima.

Za ministra odbrane izabran je Haled al-Obeidi, sunita iz Mosula koji je sad pod kontrolom Islamske države, i član stranke potpredsednika Usame >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << al-Nudžaifija, navodi Rojters.

Ministar policije biće Mohamed al-Gaban, koji potiče iz uticajne šiitske političke partije Badr koja ima svoje vojno krilo i smatra se kompromisnim rešenjem.

Kontrola nad dva najmoćnija resora bezbednosti dugo je bila izvor tenzija među zavađenim iračkim političkim frakcijama, dok su SAD i zapadni saveznici insistirale na formiranju šire koalicije koja može da dopre do sunita koji su bili marginalizovani tokom mandata bivšeg premijera Nurija al-Malikija.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Irak: Novi ministar odbrane i unutrašnjih poslova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Okt.2014

Poslanici iračkog parlamenta odobrili su danas imenovanje novog ministra odbrane šiita Muhameda Salima al Gabana i ministra unutrašnjih poslova sunita Halida al Obeidija, čime je okončano sastavljanje iračke Vlade nakon višesedmičnih odgađanja...Vlada nacionalnog jedinstva sastavljena je u vrijeme...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.