Miščević, Mihajlović i Devenport podržali Paradu ponosa

Izvor: Blic, 22.Sep.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević, Mihajlović i Devenport podržali Paradu ponosa

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević najavila je da će učestvovati na Paradi ponosa u Beogradu, zakazanu za nedelju 28. septembar, a podršku održavanju tog skupa dala je i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović.

Miščević je novinarima u Medija centru rekla da duboko veruje u prava svih građana na slobodno okupljanje i da će zbog toga učestvovati na Paradi.

I šef Delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropske unije Majkl Devenport je najavio da će učestvovati na Paradi ponosa i pozdravio podršku koju su tom skupu dali predstavnici Vlade Srbije.

Veoma je bitno da se štite osobe koje žele da slobodno izraze svoje mišljenje i različitosti, drago mi je da je vlada svesna svojih obaveza, rekao je Devenport.

Organizatori Parade ponosa 2014. ocenili su danas da je ove godine atmosfera u javnosti uoči tog skupa povoljnija i da očekuju da se šetnja 28. septembra održi, ali će to zavisiti od konačne bezbednosne procene policije.

Član Organizacionog odbora Parade ponosa u Beogradu Boban Stojanović rekao je danas da je atmosfera pred tu manifestaciju bolja nego prethodnih godina, odnosno da ima manje tenzija i pretnji.

"Ove godine je atmosfera drugačija. Manje je tenzija, manji je broj pretnji, a policija to brzo procesuira. Društvo se polako menja", kazao je Stojanović na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru i dodao da ipak uvek postoje grupe koje žele da ugroze skup.

Član Organizacionog odbora Goran Miletić izrazio je nadu da Parada ove godine neće biti zabranjena, kao prethodnih i da će šetnja biti održana u nedelju, 28. septembra.

Stojanović je kazao da su od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića

dobili uverenje da policija radi na tome da Parada bude održana, ali je na pitanje o najavljenom štrajku policije pred Paradu novinarima rekao da se obrate MUP-u, jer on nije prava adresa.

On je, međutim, dodao da uvek postoje grupe koje žele da ugroze održavanje Parade.

"Šta god da se desi 28. septembra mi nastavljamo našu borbu da naša država bude demokratska", kazao je Stojanović.

Upitan da prokomentariše jučerašnju izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da ne razume zašto bi on stao na čelo Parade ponosa, Stojanović je kazao da će na čelu kolone stajati građani jer je "čelo kolone za ljude".

"Ovo je skup građana, a ne Dačićev skup. Kada on nešto organizuje može da određuje ko će gde da stoji", kazao je Stojanović i dodao da su prisustvo potvrdili ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Nedelja ponosa počeće danas otvaranjem Sigurnog srca grada u Savamali. Do 28. septembra biće organizovane debate o pravima homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba, projekcije filmova i izložbe posvećene toj temi.

Za petka je najavljen i koncert transrodne umetnice Fifi, učesnice X faktora.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.