Anketa: Desnica vodi na izborima u Bugarskoj

Izvor: Blic, 05.Okt.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketa: Desnica vodi na izborima u Bugarskoj

Na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Bugarskoj vodi desnica, objavljeno je popodne.

Po izlaznim anketama, na čelu je opoziciona stranka GERB bivšeg  premijera Bojka Borisova, sa 32,3 odsto glasova, dok bi joj za osvajanje većine od 88-89 poslanika u Skupštini Bugarske, bila potrebna bar 33 procenta glasova.

Odziv birača je i dalje slab, a pre podne je bio ispod deset odsto, saopštila je Centralna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izborna komisija.

Po istraživanjima javnog mnjenja pre izbora, predviđala se pobeda GERB, ali i da najverovatnije neće imati apsolutnu većinu u parlamentu.

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev pozvao je sunarodnike da izađu na birališta "jer će ovi izbori odrediti budućnost Bugarske za mnoge (predstojeće) godine".

Vlada predvođena socijalistima, podnela je ostavku u julu, posle godinu dana vlasti, obeležene protestima, problemima zbog poplava i teškom krizom bankarskog sektora.

Borisov je bio premijer Bugarske od 2009. godine do masovnih protesta zbog siromaštva i visokih cena energenata, zbog kojih je u februaru 2013. godine podneo ostavku, podsetio je AFP.

Na prevremenim izborima u maju 2013, GERB je ponovo odneo pobedu, ali Borisov nije mogao da formira vladu, te su socijalisti i MRF formirali tehnokratski kabinet, na čijem je čelu bio Plamen Orešarski.

Vlada Orešarskog, koja se od prvog danas suočila s demonstracijama, trajala je 14 meseci.

Prema anketama, očekuje se da će GERB osvojiti 36 do 37 odsto glasova, socijalsti 22do 23, a MRF 13 odsto.

Nije izvesno da li će Borisov, u slučaju pobede, moći da formira vladu pošto se predviđa da bi GERB mogao da ima između 98 i 100 mesta u 240-članom parlamentu.

Iz tog razloga, značajnu ulogu bi ovaj put mogle da imaju i manje partije, među kojima ekstremno desničarska Ataka, koju podržava oko četiri odsto birača.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GERB vodi na izborima u Bugarskoj

Izvor: RTS, 05.Okt.2014

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Bugarskoj vodi desnica, objavljeno je popodne. ..Po izlaznim anketama, na čelu je opoziciona stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, sa 32,3 odsto glasova, dok bi joj za osvajanje većine od 88-89 poslanika u Skupštini Bugarske, bilo potrebno bar 33 odsto...

Nastavak na RTS...

IZBORI U BUGARSKOJ: Desnica pobeđuje, ali bez apsolutne većine

Izvor: Kurir, 05.Okt.2014

Desničarska GERB je osvojila oko 33 odsto glasova, a rivalska Socijalistička partija oko 16 odsto glasova. Bugarska će najverovatnije ponovo imati koalicionu vladu, petu za poslednje dve godine..SOFIJA - Prvi rezultati danas održanih parlamentarnih izbora u Bugarskoj, ukazuju na pobedu desničarske...

Nastavak na Kurir...

Pred budućom bugarskom vladom nepopularne reforme

Izvor: EurActiv Srbija, 06.Okt.2014, 13:55

Stranka desnog centra GERB bivšeg bugarskog premijer Bojka Borisova pobedila je na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, održanim 5. oktobra, ali neće imati dovoljan broj poslanika za većinu u parlamentu. To bi moglo da dovede do stvaranja nove nestabilne koalicije koja bi morala da rešava bankarsku...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.