Zečević u četvrtak treba da leti za Hag

Izvor: Glas javnosti, 17.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zečević u četvrtak treba da leti za Hag

SARAJEVO - Veštak Berko Zečević nema pasoš pa je neizvesno da li će u četvrtak biti prebačen u Haški tribunal, kako je bilo planirano!

Ekspert za rakete i bombe

Berko Zečević je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i balistički

veštak. Pre rata u BiH radio je u Centru za istraživanje i razvoj

fabrike "Pretis", koja se bavila proizvodnjom artiljerijske i raketne

municije i avionskih bombi.

On je u Hagu, kao ekspert >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Tužilaštva, svedočio na suđenjima Slobodanu

Miloševiću, generalima Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, kao

svedok na suđewu Momčilu Krajišniku.

Zečevićev advokat Duško Tomić je rekao da je obavešten da SIPA treba preuzme Zečevića radi prebacivanja u Hag, a potpm da mu je javljeno da je Zečević nema pasoš i da je to problem.

Zečevićev advokat Duško Tomić, koji je naveo da će prisustvovati primopredaji svog branjenika.

Sarajevski mediji izvestili su da bi sudski veštak iz Sarajeva Borko Zečević u četvrtak trebalo da bude izručen Haškom tribunalu, koji ga potražuje zbog neodazivanja na poziv da svedoči u slučaju protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Haški tribunal izdao je naredbu za krivično gonjenje Zečevića zbog odbijanja da svedoči na suđenju Karadžiću.

On je uhapšen u petak, 11. februara, u Sarajevu i nalazi se u Pritvorskoj jedinici Suda BiH, koji je odbio žalbu odbrane na određivanje pritvora.

Tužilaštvo BiH je u utorak izdalo nalog Agenciji za istrage i zaštitu i Ministarstvu pravde BiH da, u koordinaciji s Tribunalom, organizuju prebacivanje Zečevića u Hag.

Lokalni mediji navode da je nedavno prisustvovao obeležavanju 17. godišnjice od stradanja na sarajevskoj pijaci Markale, kada je rekao da "o Markalama ima više istina" i da se "za istinu treba boriti, jer ona ne dolazi sama".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.