Zatražene visoke kazne zbog Oluje

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatražene visoke kazne zbog "Oluje"

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo da taj sud osudi hrvatskog generala Antu Gotovinu na 27 godina zatvora, Mladena Markača na 23, a Ivana Čermaka na 17 godina zatvora, zbog ratnih zločina za vreme i posle akcije "Oluja", 1995. godine.

Haški tribunal saopštio je da je Tužilaštvo zatražilo od Sudskog veća da proglasi krivim i kazni hrvatske generale Antu Gotovinu sa 27 godina zatvora, Mladena Markača sa 23, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a Ivana Čermaka sa 17 godina zatvora, zbog ratnih zločina za vreme i posle akcije "Oluja", 1995. godine.

"Optuženi su počinili teška dela protiv srpskog stanovništva Krajine na diskriminirajućoj osnovi, uz posledice velikih razmera", navelo je u tužilaštvo u dokumentu podnetom 16. jula.

"Njihovi zločini bili su opsežni i dugog trajanja, počinjeni su nasilni zločini uključujući ubistva, srpska je imovina sistematski pljačkana i neselektivno razarana, više od 90.000 Srba prisilno je raseljeno s jasnom namerom da se ne vrate i u tom smislu su preduzeti koraci i pri tome je međunarodna zajednica konstantno dovođena u zabludu", navodi se aktu Tužilaštva.

Svaki od optuženih hrvatskih generala "igrao je aktivnu i značajnu ulogu u progonu srpskog stanovništva".

Tužilaštvo smatra da je dokazalo da su trojica optuženih generala delila zajednički zločinački cilj i doprinela njegovoj realizaciji.

"Gotovina i Markač učestvovali su u tome od samog početka, učestvujući u planiranju i artiljerijskim napadima na civile, a svoje su potčinjene koristili u vršenju zločina za vreme u i posle Oluje", ističe se u aktu tužilaštva suda u Hagu.

Iako se Čermak pridružio udruženom zločinačkom poduhvatu nakon početka artiljerijskih napada, tužilaštvo smatra da je odigrao glavnu ulogu u olakšavanju vršenja krivičnih dela i ostvarenju zajedničkog cilja zločinačkog poduhvata.

Haški tužioci ističu da su dokazali da su sva trojica optuženih propustila da obezbede poštovanje zakona i običaja ratovanja.

"Oni su u toj dužnosti zakazali i izdavali su komande koje su predstavljale krivična dela, a u nekim su slučajevima prikrivali zločinačko ponašanje koga su nedvosmisleno bili svesni".

"Sva trojica optuženih dobrovoljno su učestvovala u zločinima koji su im stavljeni na teret, pri čemu su Gotovina i Markač pokazali entuzijazam u provođenju udruženog zločinačkog poduhvata", ističe se u aktu haškog tužilaštva.

U dokumentu se detaljno opisuje uloga drugih pripadnika udruženog zločinačkog poduhvata.

Posle sada pokojnih predsednika Franje Tuđmana i ministra odbrane Gojka Šuška, tužilaštvo na treće mesto stavlja tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Jarnjaka, a na četvrto tadašnjeg ministra obnove Juru Radića.

Kao neki od učesnika navodili su se i sada pokojni načelnici glavnog štaba Hrvatske vojske Zvonimir Červenko i Janko Bobetko, kao i generali Mirko Norac i Rahim Ademi, kojima je suđeno za ratne zločine u Medačkom džepu, a Norcu i za likvidacije Srba u Gospiću, 1991. godine.

Iako je, dodatkom optužnice iz 2007, bio uvršten i obaveštajni rukovodilac Markica Rebić, njegovu ulogu tužilaštvo u završnom aktu ne spominje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.