Izvor: B92, 17.Nov.2010, 04:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević očekuje korektan izveštaj

Beograd -- Koordinator Akcionog tima za hapšenje haških begunaca Vladimir Vukčević kaže da očekuje korektan izveštaj koji će glavni haški tužilac Serž Bramerc podneti UN.

"Očekujem korektan izveštaj, s obzirom na to da je naš sastanak sa njim (Bramercom) bio izuzetno konstruktivan", rekao je Vukčević za "Večernje novosti".

"Tužilaštvo za ratne zločine vrlo konkretno sarađuje sa Haškim tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na određenim predmetima ratnih zločina - i u BiH i u Hrvatskoj i na Kosovu", naveo je on.

"Bramerc je sa sastanka u mom kabinetu izašao veoma zadovoljan i očekujem da to bude važan deo izveštaja", rekao je Vukčević.

Vukčević je kazao da Bramerc zna svaki naš korak, da je promenjen pristup jatacima haških begunaca i da je bilo važnih dojava otkako je podignuta suma nagrade sa milion na 10 miliona evra za informaciju koja bi dovela do Ratka Mladića.

Iznoseći detalje o razgovorima za Bramercom, dan posle njegove posete Beogradu, Vukčević je naveo da je Bramerc konstatovao što se poštuju preporuke i uvažio je to što su prihvaćene sugestije iz njegove junske posete.

"Akcioni tim je posvećen pronalaženju i hapšenju Mladića i Gorana Hadžića i to se vidi", kazao je on.

"A, kada ih budemo uhapsili i transferisali u Hag, neće biti potrebe za Bramercovim izveštajem, jer sve drugo funkcioniše - pristup svedocima, saradnja na predmetima ratnih zločina, oslobađanje od čuvanja državnih tajni, saradnja na pripremi izlazne strategije Haškog tribunala i sve drugo što je slika saradnje Tužilaštva za ratne zločine i Srbije s Tribunalom", rekao je Vukčević.

On je naveo da predstavnici Bramercovog tužilaštva prisustvuju sastancima Akcionog tima, što znači da "imaju potpun uvid u svaki naš operativni korak i oni mu to prenose".

Vukčević je rekao da ima napretka u operativnom radu od Bramercovog poslednjeg izveštaja.

"Akcije koje su sprovedene u Beogradu i u Aranđelovcu dale su konkretne rezultate u smislu novih tragova. Na predlog Akcionog tima, Vlada Srbije je povisila iznos nagrade za informaciju koja bi dovela do hapšenja haških optuženika. Analizirali smo propuste u procesuiranju jataka i promenili pristup toj problematici", kazao je on.

Vukčević je rekao da je hapšenje Mladića izuzetno kompleksno, jer se on veoma dobro krije.

Na pitanje koje su to "oblasti van Srbije", kako kaže vaš kolega, u kojima se još traga za najtraženijim beguncem, Vukčević je odgoorio: "To bi bilo ono što je nazvao 'srcem potrage' i domet kraka mreže podrške".

On je najavio da će uskoro doneti odluku o tome da li će i kada da pokrene konkretan postupak protiv jataka Radovana Karadžića i Stojana Župljanina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.