Izvor: Politika, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Srbija talac Mladića i Hadžića

Haškim optuženicima može se suditi i posle 2011. godine, tvrdi sudija Fausto Pokar

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija može da produži rad Tribunala u Hagu i posle 2011. godine, rekao je haški sudija Fausto Pokar na konferenciji „Suđenje za ratne zločine – aktuelan trenutak, rezultati, perspektive”, koju je juče u Beogradu organizovao Okružni sud u saradnji sa misijom OEBS-a u Srbiji.

– Nadam se da će Mladić i Hadžić biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uskoro uhapšeni. Njima se može suditi u Haškom tribunalu i posle 2011. godine – rekao je Pokar.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen je rekao da će Srbija uhapsiti preostale haške begunce i istakao da oni Srbiji čineštetu. Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević rekao je da vladavina prava u Srbiji nije moguća bez prevazilaženja predrasuda na institucionalnom i profesionalnom planu, koje predstavljaju direktnu posledicu ratnih sukoba. Neophodno je da iza suočavanja sa ratnim zločinima stane vladajuća elita i država, odnosno da preuzimanje odgovornosti i kažnjavanje odgovornih postane autentična državna politika – rekao je Vukčević.

On je naveo da se „do pre nekoliko godina nije moglo ni pretpostaviti da već davni i gotovo zaboravljeni turski genocid nad Jermenima od pre 100 godina može biti aktuelizovan do te mere da se suočavanje Turske sa zločinom javi kao jedna od najozbiljnijih prepreka ostvarivanja strateškog cilja spoljne politike te zemlje – integracije u EU”.

Vukčević je naglasio i da je isti „slučaj i sa današnjom Srbijom koja je talac dvojice haških optuženika – Ratka Mladića i Gorana Hadžića”.

Ukupno 83 osobe do sada su sele na optuženičku klupu pred Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Samo petorica su pravnosnažno osuđenja. Ostali postupci još nisu okončani ili nisu prošli žalbeni postupak. Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je 25 optužnica od oktobra 2003. godine, kada je počelo sa radom Veće za ratne zločine. Ove podatke izneo je juče predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić.

Veće je primilo 74 zahteva za sprovođenje istrage protiv 305 osoba, a 46 istraga je okončano.

Postupalo je i na osnovu 132 zahteva za pomoć i 51 obavezujućeg sudskog naloga Međunarodnog tribunala u Hagu, kao i po 55 zamolnica sudova u regionu za pružanje međunarodne pomoći.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero ocenila je da predstojeće reforme pravosuđa neće ugroziti procese za ratne zločine.

Šef misije OEBS-a Hans Ola Urstad rekao je da procesuiranje ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije šalje jasnu poruku sadašnjoj i budućim generacijama da neće biti skloništa za ratne zločince i njihove pomagače.

Damir Kos iz Vrhovnog suda Hrvatske rekao je da se zločini iz ratova vođenih tokom devedesetih godina ne mogu izjednačavati sa bilo kojim entitetom, verom ili nacijom i istakao da je potrebno suditi pojedincima za zločine.

A. Petrović

[objavljeno: 03/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.