Varadi: Skupština odlučuje da li je haška presuda Šešelju pravosnažna sudska odluka

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2018, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi: Skupština odlučuje da li je haška presuda Šešelju pravosnažna sudska odluka

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi kaže da o daljem poslaničkom mandatu Vojislava Šešelja nakon presude Haškog tribunala odlučuje isključivo Skupština Srbije na osnovu važećih zakona.

Navodi i da Skupština treba da odluči da li se presuda Tribunala može smatrati pravosnažnom sudskom odlukom, te da ne vidi da bi to mogla da tumačiti drugačije. Podseća da Zakon o izboru narodnih poslanika kaže da poslaniku prestaje mandat ako je pravosnažnom sudskom odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest meseci, a da je jasno da je Šešelju izrečena kazna veća od šest meseci.

"Ostaje pitanje da li se konačna odluka Haškog tribunala može smatrati pravosnažnom. O tome treba da odluči Skupština, no mislim da bi teško bilo odluku Haškog tribunala kvalifikovati drugačije nego pravosnažnu sudsku odluku", kaže Varadi.

On u tom kontekstu skreće pažnju i na to da, prema normama međunarodnog prava, Statut Tribunala koji su usvojile UN u odgovarajućoj proceduri obavezuje i Srbiju.

"Statut predviđa obavezu država da sarađuju sa Tribunalom. Mislim da saradnja pretpostavlja i to da se pravosnažne odluke Tribunala smatraju pravosnažnom sudskom odlukom", zaključuje.

Varadi istovremeno pojašnjava zakonsku odluku koja precizira da dan prestanka mandata konstatuje Skupština odmah posle prijema obaveštenja o razlozima za prestanak mandata poslanika i kaže da on pretpostavlja da bi se pod prijemom obaveštenja mogla smatrati dostava presude u pisanoj formi.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.