Uvodna reč Karadžića 1. i 2. marta

Izvor: Glas javnosti, Beta, 19.Feb.2010, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvodna reč Karadžića 1. i 2. marta

HAG - Sudsko veće Tribunala odlučilo je da 1. i 2. marta sasluša uvodnu reč bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, optuženog za genocid nad muslimanima i Hrvatima.

Imajući u vidu Karadžićev zahtev za odlaganje nastavka suđenja, o kojem još nije odlučilo, veće predsedavajućeg O Gon Kvona dozvolilo je mogućnost da, posle uvodne reči odbrane, proces bude dodatno odložen. Karadžić je na statusnoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << krajem januara izjavio da će održati uvodnu reč 1. i 2. marta "ako sudsko veće tako odluči".

Sudsko veće je u današnjoj odluci naznačilo da Karadžić "neće biti oštećen ni na koji način time što će dati uvodnu reč 1. i 2. marta, čak i ako početak dokaznog postupka zatim bude dodatno odložen".

Zahtev za odlaganje nastavka suđenja Karadžić je početkom februara zasnovao na činjenici da u to vreme još nisu bile rešene dve njegove žalbe: na odluku Tribunala da mu za branioca postavi Ričarda Harvija i na iznos za finansiranje odbrane koji je odredio sudski sekretarijat.

U međuvremenu, apelaciono veće Tribunala je potvrdilo imenovanje britanskog advokata Harvija, odbacivši žalbu optuženog.

Odluka predsednika Tribunala Patrika Robinsona o sumi kojom će sud finansirati Karadžićevu odbranu još se očekuje.

U zahtevu za odlaganje nastavka suđenja, Karadžić je naveo da će posle te odluke sudije Robinsona precizirati koliko odlaganje traži.

Pretresno veće je zatim Karadžiću - za to preciziranje - dalo rok od tri dana posle odluke sudije Robinsona.

Predsedavajući Kvon i sudije Hauard Morison i Melvil Berd ocenili su, međutim, da zbog toga ne bi valjalo odlagati i uvodnu reč odbrane i stoga su za 1. i 2. mart zakazali zasedanje.

Suđenje Karadžiću počelo je pred Haškim tribunalom 26. oktobra 2009. godine uvodnom rečju optužbe. Optuženi je početak suđenja bojkotovao tvrdeći da mu sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi.

Pošto je tužilac Alan Tiger 2. novembra završio uvodnu reč, sudije su tri dana kasnije donele odluku da Karadžiću postave branioca i da se suđenje nastavi 1. marta 2010, kako bi se braniocu dalo dovoljno vremena da se pripremi.

Bivši predsednik RS optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.