Uhapšen Stojan Župljanin

Izvor: Blic, 11.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Stojan Župljanin

Stojan Župljanin, haški begunac, izmenjenog ličnog opisa, obrijane brade, uhapšen je juče u 12.30 u Pančevu u Dunavskoj ulici, broj 5, u stanu Nikole Tepića, nakon što je lociran pre četiri dana otkako je praćen i prisluškivan. Posedovao je, kako „Blic" saznaje, legalna dokumenta, izdata u Bačkoj Palanci na ime Branislava Vukadina.

Zvanično potvrđen identitet

Portparol Okružnog suda Ivana Ramić je u izjavi novinarima precizirala da je na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DNK uzoraka koji su uzeti juče od Župljanina, istražnom studiji danas stigao "pozitivan nalaz DNK analize", prenosi Tanjug.

Pod lažnim imenom lečio se u obližnjem Domu zdravlja u koji je, obično išao peške, kao i na sam dan hapšenja. Pred istražnim sudijom negirao je da je Župljanin, već upravo Branislav Vukadin, rođen 1951. godine. Tvrdio je da je iz Bačke Palanke i da je nezaposlen. Njegov transfer za Hag odložen je zbog neoborive potvrde identiteta, što podrazumeva DNK analizu, čiji rezultati će biti poznati danas. Župljaninova DNK, koja je uzeta sinoć, biće upoređena sa DNK njegovih roditelja, koju policija poseduje od ranije.

Inače, „Blic" juče nije uspeo da stupi u kontakt sa načelnikom MUP-a Bačka Palanka, Aleksandrom Matićem i od njega dobije odgovor na pitanje kako je moguće da su haškom beguncu izdata dokumenta u ovoj stanici i uz čiju pomoć. Župljanin je, kako je „Blicu" potvrđeno, koristio više lažnih imena, a jedno od njih je i Dragan Vemić.

Bez obzira na česte izmena ličnih dokumenata BIA je pratila njegove tragove još od bega iz Niša, gde je poslednji put primećen u martu, kada je izmakao poteri za samo jedan sat. Između ostalog i tamo se predstavljao kao Branislav. Po dobijanju informacije da se krije u stanu u Pančevu, telefonskim prisluškivanjem identifikovan je njegov glas.

Pripadnici policije i BIA, koji su pre 12 časova stigli u pančevačko naselje u kojem se krio begunac došli su u tri džipa, bez policijskih obeležja i podelili se u dve ekipe. Deo njih je ostao u ulazu zgrade, dok se druga ekipa popela na peti sprat, u potkrovlje, do stana u kojem je živeo Župljanin. Sačekali su da se vlasnik stana Nikola Tepić vrati iz prodavnice i upali su u trenutku kada je otključavo stan. Tako da je Župljanin bio potpuno zatečen.

Izvori „Blica" bliski istrazi kažu da su imali podatak da je Župljanin naoružan i da je akcija odlagana kako ne bi bilo žrtava, sve do pogodnog momenta. Ipak, Župljanin tokom desetominutne akcije hapšenja, u kojoj je učestvovalo desetak specijalaca u civilu, nije pružao otpor, iako je kod njega pronađen pištolj.

Nakon što je izveden, policija je prilikom pretresa stana pronašla pušku. Župljanin je zatim prebačen u Beograd, u zgradu Specijalnog suda, gde su mu uzeti otisci i izvršena identifikacija. Na tom mestu već su bili haški istražitelji, koji su pozdravili ovu akciju. Avion za Hag čekao je na poletanje i Župljaninov transfer, ali je put odlagan zbog obavezne zakonske provere identiteta. Njegov advokat Igor Pantelić, koji je prisustvovao uzimanju uzorka krvi i otisaka, rekao je da se uhapšeni njemu predstavio kao Branislav Vukadin.

Neposredno po prebacivanju Župljanina u Specijalni sud, stiglo je upozorenje da je u toaletu ove zgrade postavljena bomba, ali zgrada nije evakuisana. Specijalne policijske ekipe sa posebno obučenim psima labradorima utvrdile su da je dojava lažna. Pretnje smrću smenjivale su se na telefone tužilaštva za ratni zločin. Telefoni tužilaštva bili su blokirani čestim pozivima, a umesto glasa samo su se čule gusle. Vladimir Vukčević, tužilac za ratni zločin, potvrdio je za „Blic" da je koordinirao akcijom pripadnika BIA i specijalnih jedinica MUP-a i da je sa njima bio u stalnoj vezi.

- Hapšenje haških begunaca je zakonska i međunarodna obaveza. Mi se ne obaziremo na političke prilike, ni unutrašnje ni spoljne - rekao je on.

U zgradu Specijalnog suda doveden je i Nikola Tepić, vlasnik stana u kojem se krio Župljanin, inače reprezentativac Srbije u ragbiju. Saslušan je, a policija proverava i druge eventualne jatake.

Tepićeva supruga Danijela u razgovoru za „Blic" rekla je za Župljanina da „tog čoveka ne poznaje kao takvog".

- Poznajem ga kao Baneta, Branislava. Znala sam da je nekada radio posao komercijale, trgovine đubrivom, kojim smo se i mi bavili, jako davno, 1992. - 19993. godine. I onda je, naprosto, sreo mog muža u gradu. Rekao je da čeka naplatu nekog posla, i pitao: „Da li je problem da tu budem, kod vas, do naplate?" Sad smo svi zatečeni. Ne postoje reči da vam objasnim stanje u kojem se nalazim... Majka sam troje dece, i možete razumeti u kakvoj sam situaciji. Nikada ga ne bih povezala s čovekom kojeg traže zbog ratnog zločina. Znam ga kao krajnje pristojnog, uljudnog čoveka. Da li govorim istinu ili ne? Mi nikuda nećemo pobeći, tu smo, ceo život živimo u ovog kraju, videćete - kaže Danijela za „Blic", odbijajući da govori čime se ona i njen suprug bave, od kada su u Pančevu i gde su i kako prethodno živeli.

- Porodica Tepić 15 godina živi u ovoj zgradi. Uselili su se u vešernicu koju su adaptirali u stan od 120 kvadrata. Ali nikome od nas nije poznato čime se bave. Čuli smo samo da je Tepić tokom devedesetih trgovao naftom - kaže jedan od komšija.

- Znam da je Nikola Tepić uvek elegantno obučen i da vozi skupocene automobile. Bio je prijatan i ljubazan i nikada ne bih pomislio da skriva haškog optuženika - rekao je drugi komšija, koji je takođe želeo da ostane anoniman.

Teri Dejvis: Zadržite tu dinamiku

Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Teri Dejvis čestitao je srpskim vlastima na hapšenju haškog optuženika Stojana Župljanina i ohrabrio ih da uhapse preostalu trojicu begunaca.

Dejvis je u saopštenju podsetio da je Župljanin "jedan od četvorice poslednjih 'srpskih patriota', kako su sami sebe proglasili, suviše velikih kukavica da bi se predali i suočili sa optužbama za zločine za koje su optuženi".

"Čestitam srpskim vlastima na njegovom hapšenju i ohrabrujem ih da zadrže tu dinamiku", poručio je Dejvis.

Dejvis je takođe istakao da Srbija "mora da učini sve što je u njenoj moći da uhapsi ili olakša hapšenje preostale trojice optuženika Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića" kako bi "u potpunosti ispunila svoje međunarodne obaveze, svoje obaveze prema SE i moralno se odužila žrtvama".

Ambasador Holandije: Čekamo Mladića

Hapšenje Stojana Župljanina je korak u dobrom pravcu, ali je još rano za zaključak da je postignuta puna saradnja Beograda s Tribunalom u Hagu, ocenio je za „Blic" Ron Dartel, ambasador Holandije u Srbiji. On je podsetio da je Maksim Ferhagen, holandski šef diplomatije, rekao da je zadovoljan hapšenjem Župljanina i izrazio očekivanje da će optuženik biti prebačen u Hag što pre, u roku od propisana 72 sata. „On je istovremeno podvukao da je „previše rano zaključiti da je postignuta puna saradnja s Hagom" i dodao da su ostala još trojica optuženih. „Najbolji dokaz pune saradnje s Hagom jeste izručenje Ratka Mladića Tribunalu", zaključio je ambasador. T. T.

Reagovanja na vest o hapšenju: Srbija se uozbiljila

Hapšenje Stojana Župljanina odjeknulo je danas u svetu i naišlo na pozitivne komentare. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Briselu da je hapšenje Župljanina vrlo pozitivna vest. Olga Kavran, portparol haškog tužilaštva, rekla je da tužilaštvo pozdravlja to hapšenje i da se nada da će ono značiti da će i preostala tri begunca uskoro biti u Hagu.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za istočnu Evropu Doris Pak napomenula je da samo saradnja s Haškim tribunalom pomaže Srbiji da se nađe na putu ka EU. Pakova je pohvalila rad srpske policije. „Srpska policija je dobro obavila svoj posao. Svaka joj čast", preneo je njene reči nemački radio „Dojče vele".

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da hapšenje obnavlja poverenje u efikasnost srpskih državnih institucija.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da je hapšenje Župljanina važan korak ka punoj saradnji s Haškim tribunalom, koja je ključna za uspostavljanje pravde i trajnog pomirenja na zapadnom Balkanu. U brojnim reagovanjima u Srbiji i RS, Jelena Trivan, portparol DS, izjavila je da se nada da će hapšenje Župljanina otkloniti prepreke na putu evropskih integracija Srbije. LDP je pozdravio hapšenje, kao i više vojnih i političkih analitičara. Tako je Zoran Dragišić ocenio „da se Srbija uozbiljila". Premijer RS Milorad Dodik pozdravio je Župljaninovo hapšenje i pozvao haške optuženike koji su još na slobodi da se predaju.

MUP RS: Krio se mesecima u Nišu

Haški optuženik Stojan Župljanin skrivao se do 23. marta u Ulici Vase Pelagića u Nišu gde je pod lažnim imenom Branislav Vukadin boravio osam-devet meseci. Za vreme boravka u tom gradu Župljanin se, kako saznajemo iz izvora bliskih grupi inspektora MUP RS koji vode ovu istragu, ponašao krajnje neupadljivo i povremeno je radio razne fizičke poslove. Isti izvor tvrdi da je Župljanin koristio dve varijante fizičkog izgleda - kratko ošišana proćelava seda kosa sa sedom bradom ili potpuno izbrijano lice. Više o tome pročitajte ovde.

Porodica ga molila da se preda

BANJALUKA - Dvorištem porodične kuće Stojana Župljanina u banjalučkom naselju Rosulje danas posle podne odjekivao je plač njegove majke Dragice.

Župljaninov mlađi sin Pavle rekao nam je da su iz medija saznali da mu je otac uhapšen u okolini Beograda.

- Niko nam zvanično ništa nije saopštio - kratko nam je rekao Pavle.

Samo sat i po nakon što su mediji objavili da je Stojan Župljanin uhapšen, lekarska pomoć ukazana Stojanovoj majci.

Porodica Stojana Župljanina pozvala ga je putem medija sredinom marta da se preda, jer „trpe neviđen pritisak policije i međunarodnih vojnih snaga".

U pismu koje su potpisali njegova supruga Divna i sinovi Pavle i Mladen oni navode da nemaju od čega da žive i da ne mogu obezbediti osnovnu egzistenciju jer su im sva vrata zatvorena.

„Naš život ima sve manje smisla i zato te iskreno molimo da prekineš ovu agoniju i da se predaš", navodi se u njihovom pismu. Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak pre desetak dana naredio je i oduzimanje putnih isprava članovima porodice Župljanin. O tome više pročitajte ovde.

Optužen za genocid, zločin protiv čovečnosti i ratne zločine

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Stojana Župljanina 14. marta 1999, a otpečatio ju je 18. jula 2001. Župljanin je optužen za genocid, zločin protiv čovečnosti i ratne zločine 1992. godine nad Muslimanima i Hrvatima Bosanske krajine. Prema optužnici, Župljanin je imao operativnu kontrolu nad opštinskim i regionalnim policijskim snagama, uključujući i one koje su bile zadužene za logore.

Kao član Regionalnog kriznog štaba Župljanin je, prema optužnici, lično i sa drugima, učestvovao u ostavrenju plana etničkog čišćenja ARK, te je 10.000 Muslimana i Hrvata deportovao iz Bosanske krajine, a hiljade su ubijene u napadima na mesta u kojima su živeli i u logorima na tim prostorima. Stojan Župljanin je rođen 28. septembra 1951. godine u selu Maslovare, kod Kotor Varoši u BiH. Završio je pravni fakultet u Sarajevu i 1975. godine zaposlio se u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Banjaluci. Od 1991. godine bio je načelnik Regionalnog centra službi bezbednosti u Banjaluci. Od 5. maja 1992. do jula 1992. bio je član Kriznog štaba RS, a 1994. godine postao je savetnik predsednika Republike Srpske za unutrašnje poslove, nadležan i odgovoran za celokupan rad policije unutar RS.

Župljanin je oženjen i ima dva sina, Pavla i Mladena, koji žive u Banjaluci.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen Stojan Župljanin

Izvor: B92, 11.Jun.2008

Beograd, Banjaluka -- Haški begunac Stojan Župljanin uhapšen je u 12.30, potvrdili su predstavnici Tužilaštva za ratne zločine. B92 saznaje da je uhapšen u stanu u Pančevu...Župljanin je doveden posle 13 sati u Specijalni sud, gde ga saslušava istražni sudija. On je optužen za zločine nad...

Nastavak na B92...

Uhapšen Stojan Župljanin

Izvor: Kurir, 11.Jun.2008

BEOGRAD, 11. juna 2008. (Beta) - Haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je danas u 12.30 u okolini Beograda, saopštilo je danas Tužilaštvo za ratne zločine. Stojan Župljanin je tokom rata u BiH bio načelnik Centra jevne bezbednosti Banjaluka, a Haški tribunal optužio ga je za ratne zločine...

Nastavak na Kurir...

Uhapšen Stojan Župljanin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2008

EOGRAD - Haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je danas u 12.30 u okolini Beograda, saopštilo je danas Tužilaštvo za ratne zločine. Reagovanja na hapšenje došla su od domaćih funkcionera i predstavnika Evropske unije, kao i zvaničnika Haškog tribunala...Župljanin je nakon hapšenja priveden...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U okolici Beograda uhapšen Stojan Župljanin

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jun.2008

Haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je danas u 12.30 u okolini Beograda, objavilo  je Tužilaštvo za ratne zločine. Stojan Župljanin je tokom rata u BiH bio načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka, a Haški tr ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ramić: Potvrđen identitet Župljanina

Izvor: RTV Pink, 11.Jun.2008

Stojan Župljanin uhapšen u Pančevu. . . Bosanski Srbin Stojan Župljanin (57) jedan od četiri haška begunca uhapšen je . u okolini Beograda i priveden istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine. Župljanin je istražnom sudiji...

Nastavak na RTV Pink...

Uhapšen Župljanin, preostala još trojica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jun.2008

Stojan Župljanin, jedan od četvorice preostalih haških begunaca, uhapšen je danas u okolini Beograda. župljanina je Haški tribunal, kao nekadašnjeg načelnika Centra službi bezbednosti u Banjaluci, optužio za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Bosanskoj krajini 92. U bekstvu su i dalje Ratko...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Optužen za zločine nad nesrbima u bosanskoj Krajini

Izvor: Blic, 11.Jun.2008

Haški optuženik Stojan Župljanin koji je uhapšen danas u 12.30 u okolini Beograda, tokom rata na području BIH bio je načelnik Centra javne bezbednosti Banja Luka, a Haški tribunal ga tereti za zlocine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u bosanskoj Krajini...Župljanin je rođen 1951. godine...

Nastavak na Blic...

Uhapšen haški optuženik Stojan Župljanin

Izvor: Politika, 11.Jun.2008

BEOGRAD – Haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je danas u 12.30 u okolini Beograda, saopštilo je danas Tužilaštvo za ratne zločine. Župljanin je jedan od preostale četvorice optužnih za ratne zločine na prostoru bivše SRFJ koje traži Haški tribunal. Puna saradnja sa tim sudom...

Nastavak na Politika...

Lažna dojava o bombi

Izvor: Kurir, 11.Jun.2008

BEOGRAD, 11. juna 2008. (Beta) - U zgradu Specijalnog suda u Beogradu stigla je dojava o postavljenoj bombi, a policija je utvrdila da je bila lažna. Dojava je stigla malo pre 15 časova, a zgrada nije bila evakuisana. Ranije danas u Specijalni sud je doveden jedan od preostale četvorice haških optuženika...

Nastavak na Kurir...

SRBIJA POSTUPILA U SKLADU SA OBAVEZAMA SARADNJE SA HAGOM

Izvor: Kurir, 11.Jun.2008

BANJALUKA, 11. JUNA (SRNA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić ocijenio je da je Srbija hapšenjem Stojana Župljanina postupila u skladu sa obavezama saradnje sa Haškim tribunalom, koja podrazumijeva pronalaženje i privođenje osumnjičenih za ratne zločine....

Nastavak na Kurir...

VUKČEVIĆ: VELIKI ZNAČAJ ZA SRBIJU

Izvor: Kurir, 11.Jun.2008

BEOGRAD, 11. jun 2008. (FoNet) - Tužilac za ratne zločine i koordinator akcionog tima za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika Vladimir Vukčević, koji je rukovodio je akcijom hapšenja Stojana Župljanina, potvrdio da je posle lociranja u stanu u Nišu u martu, policija bila na tragu...

Nastavak na Kurir...

Uhapšen Stojan Župljanin

Izvor: TV Avala, 11.Jun.2008

Haški begunac Stojan Župljanin uhapšen je u 12.30, potvrdili su predstavnici Tužilaštva za ratne zločine. B92 saznaje da je uhapšen u stanu u Pančevu.

Nastavak na TV Avala...

PAO STOJAN

Izvor: Kurir, 12.Jun.2008, 08:37

BEOGRAD - Haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je juče u 12.30 časova u Pančevu, saopštio je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić. - Ovo nije bila dobrovoljna predaja. Vrlo smo zadovoljni akcijom, jer nije bilo povređenih i nastradalih prilikom hapšenja. Ukoliko istražni...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.