Uhapšen Haški optuženik Martinović

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Haški optuženik Martinović

Zagreb -- Haški osuđenik Vinko Martinović zvani Štela, uhapšen je na graničnom prelazu Mali Prolog prema BiH i u toku je njegovo sprovodjenje u Zagreb.

Martinović je nedavno pušten iz italijanskog zatvora pošto je odlužio dve trećine 18-godišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad civilima u BiH.

Protiv njega je, medjutim, na snazi medjunarodna poternica Županijskog suda u Zagrebu na kojem je još 1998. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužen za ubistvo žene iz Mostara, prenosi HRT.

Iste godine na zagrebačkom sudu nepravosnažno je osudjen na osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud pet dana pre njegovog izručenja

Haškom tribunalu u avgustu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na početak.

U medjuvremenu je suoptuženi u tom slučaju Dragan Raspudić, zvani Guja, pravosnažno osudjen na 10 godina zatvora za ubistvo i tu kaznu

je odslužio.

Haški tribunal je u januaru ove godine objavio odluku kojom se Hrvatu iz BiH Vinku Martinoviću, zvanom Štela, odobrava prevremeno

oslobadjanje pošto je izdržao dve trećine kazne.

On je osudjen na 18 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993-1994. U istom procesu je osudjen i Mladen Naletilić, zvani Tuta, koji je osudjen na 20 godina zatvora.

Naletilić i Martinović osudjeni su za zločine koje je počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna u Mostaru, na čijem su čelu bili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.