USKORO PRVE OPTUŽNICE ZA ZLOČINE OVK? Specijalni sud u Hagu ima rok još DESET DANA

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2020, 08:50

USKORO PRVE OPTUŽNICE ZA ZLOČINE OVK? Specijalni sud u Hagu ima rok još DESET DANA

Pozive za saslušanja u Hag dobilo je više od 100 nekadašnjih pripadnika OVK

Rok da Specijalni sud za zločine OVK u Hagu podigne prve optužnice ističe za deset dana. Naime, 24. avgusta prolazi šest meseci, koliko je vremena dato sudiji za prethodni postupak da potvrdi ili odbaci optužnice iz februara.

Javnosti nisu objavljena imena optuženih, a sudija za prethodni postupak sam odlučuje da li će nas >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obavestiti o tome kakvu je odluku doneo. Tekst optužnice, čak i u slučaju da bude podignuta, može biti obelodanjen, ali i ostati tajna (kako postupak ne bi bio ugrožen) sve dok se okrivljeni prvi put ne pojavi pred sudom. Tada najkasnije navodi iz optužnice moraju ugledati svetlost dana.

, a istražitelji su razgovarali sa oko 1.000 svedoka. Među osumnjičenima su Demuš Laci, Ramuš Haradinaj, Fitim Seljimi, Sulejman Seljimi, Sami Ljuštaku, Rustem Mustafa...

Praksa je da se ne objavljuju imena onih protiv kojih je podignuta optužnica, ali je to bilo drugačije u slučaju Tačija i Veseljija. Tužioci su odlučili da obaveste javnost da se oni terete za ubistva, jer optuženi, kako su naveli, konstantno vrše pritisak na sud. Sudija za prethodni postupak ima rok do 24. oktobra da se izjasni o optužnici protiv Tačija i Veseljija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

ROK ZA OPTUŽNICE ZA ZLOČINE OVK 24. AVGUST Sudija ima pravo da odluku iznese u javnost

Izvor: Blic, 14.Avg.2020

Prve optužnice pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu podignute su 24. februara, a sudija bi do 24. avgusta trebalo da se izjasni da li će ih potvrditi, odbaciti ili vratiti tužilaštvu na dopunu, jer tada ističe za to predvidjeni rok od šest meseci.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.