Tužilaštvo traži doživotne kazne za Stanišića i Župljanina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži doživotne kazne za Stanišića i Župljanina

HAG -

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da bivšim visokim policijskim funkcionerima Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu bude izrečena kazna doživotnog zatvora zbog progona Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Prema rečima tužioca Džoane Korner, doživotni zatvor jedina je primerena kazna za dvojicu optuženih koji su, uprkos svojoj obavezi da zaštite građane nesrpske nacionalnosti, učestvovali u njihovom progonu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Uradili su suprotno od onog što im je bila dužnost", rekla je Korner.

Stanišić je bio ratni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalne policije u Banjaluci, a optužnica ih tereti da su od aprila do decembra 1992. učestvovali u progonu, mučenju, ubistvima i istrebljenju Bošnjaka i Hrvata.

Korner je u završnoj reči istakla da su optuženi bili potpuno posvećeni udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio trajno i nasilno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa određenih delova teritorije BiH.

"Optuženi su učinili sve što su mogli da taj poduhvat sprovedu", rekla je Korner.

U četvrtak će završne reči početi advokati odbrane.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.