Tužilaštvo protiv prekida suđenja Karadžiću

Izvor: Glas javnosti, 09.Feb.2011, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo protiv prekida suđenja Karadžiću

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se danas zahtevu bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića za prekid suđenja na tri meseca kako bi proučio obimnu dokumentaciju koju mu je tužilaštvo dostavilo sa zakašnjenjem.

U odgovoru na Karadžićev zahtev, koji je objavio Tribunal, Tužilaštvo predlaže sudu da odbije predlog optuženog kao neosnovan, ili da, ukoliko reši da dozvoli prekid suđenja, taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prekid ne bude duži od nedelju dana.

Karadžić od sudskog veća traži prekid suđenja od 14. februara do 15. maja, odnosno pošto tužioci završe izvođenje dokaza o zločinima u Sarajevu, a pre nego što otvore dokazni postupak o tačkama optužnice koja ga tereti za etničko čišćenje u 20 bosanskih opština.

Suđenje bi se, prema predlogu odbrane, održalo prema planu tokom nekoliko dana u martu, kada su već zakazana saslušanja četvoro svedoka o događajima u Sarajevu tokom sukoba u BIH.

Karadžić u podnesku tvrdi da mu je tužilaštvo 31. januara dostavilo "32.000 stranica dokumenata" i 142 video-trake, sa oko 200 sati snimaka koji bi potencijalno mogli ići u korist odbrane.

Sudsko veće je ranije u više navrata utvrdilo da je tužilaštvo sa nedopustivim zakašnjenjem i protivno pravilima, odbrani obelodanilo veliki broj dokumenata, podseća se u podnesku.

Veće predsedavajućeg sudije O-Gon Kvona (O-Gon Kwon) odredilo je 18. april kao krajnji rok tužilaštvu da Karadžiću dostavi sve materijale koje ima, a koji bi mogli biti oslobađajući.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.