Tužilaštvo: Vratite Šešelja u Hag

Izvor: B92, 21.Jan.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: Vratite Šešelja u Hag

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je, drugi put, da raspravno veće optuženog Šešelja vrati s privremene slobode u Srbiji u sudski pritvor u Sheveningenu.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku kojom je, minule sedmice, veće sudije Žana-Kloda Antonetija odbilo njegov prvi zahtev da Šešelju naredi da se vrati u pritvor.

U žalbi, glavni tužilac Serž Bramerc ponavlja tvrdnju iz prvog zahteva da je Šešelj, svojim ponašanjem i izjavama u Srbiji, "potkopao" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donelo veće.

Šešelj je, kako je naglasio Bramerc, "izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal" i "zapretio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom".

"On je jasno pokazao da mu njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku za davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su pođarujuće i uvredljive za svedoke, žrtve i njihove zajednice. Takođe, on je davao izjave koje pod znak pitanja stavljaju ocenu raspravnog veća o ozbiljnosti njegovog zdravstenog stanja. Ni Šešelj, ni raspravno veće nisu opovrgavali da se on tako ponašao svesno i s namerom", piše u Bramercovoj žalbi, uz napomenu da su sudije, uprkos tome, odbile prvi zahtev tužilaštva da Šešelj bude vraćen u pritvor.

"Očigledno je da je poverenje raspravnog veća u Šešeljevo ponašanje bilo bez osnova. On je izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal. On je zapretio ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom. On je jasno pokazao da njegovo zdravstveno stanje nije prepreka davanju neprihvatljivih javnih izjava koje su pođarivačke i uvredljive za zajednice žrtava. Takođe, dao je izjave koje dovode u pitanje procenu rapravnog veća o ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja", piše u podnesku tužilaštva.

Za razliku od argumenta na osnovu kojeg je veće sudije Antonetija odbacilo prvi zahtev, Tužilaštvo tvrdi da su Šešeljeve izjave "nova činjenica" dovoljna za opoziv odluke o privremenom oslobađanju, koja u trenutku donošenja odluke nije još bila poznata.

Odbacujući prvi zahtev, veće je, po Tužilaštvu, pogrešilo kada nije posle Šešeljevih izjava, a naročito one da se neće dobrovoljno vraćati pred sud, nije razmotrilo da li su svi uslovi za privremeno oslobađanje i dalje zadovoljeni.

Tužilac Bramerc ocenio je i da se pokazalo da su uslovi koje je raspravno veće odredilo za Šešeljev privremeni boravak na slobodi - da preda pasoš vlastima Srbije, da ne stupa u kontakt sa svedocima i žrtvama, da ne ometa tok pravosudnog postupka i da se pojavi pred Tribunalom kada mu bude naređeno - "očigledno neprikladni".

Kao dokaze, tužioci su, kao i u prvom zahtevu, naveli izjave Šešelja da se neće dobrovoljno vratiti u Hag na izricanje presude i da "može samo javno da žigoše izdajnike koji prave nagodbe sa tužilaštvom za niže kazne i pristaju da lažno svedoče za tužilaštvo".

Citirali su i Šešeljevu "čestitku" "srpskim četnicima n oslobađanju Vukovara”, kao i njegovu izjavu da nikada neće odustati od Velike Srbije.

Tužilaštvo se, takođe, poziva i na Šešeljevu izjavu da su pregledi u Beogradu pokazali da "tumori nisu pronađeni nigde osim na njegovoj jetri". "Ti tumori nisu veliki... Približno dva meseca će biti potrebno da se odredi da li je neophodna operacija ili je moguće lečenje hemoterapijom", rekao je Šešelj u jednom intervjuu, dodajući da mu je bavljenje politikom najbolji lek.

Tužilaštvo, zbog svega navedenog, zahteva da sudije opozovu odluku o privremenom oslobađanju, da nalože da se Šešelj vrati u Hag i da se, potom, održi rasprava o njegovom zdravstenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Odluku o tim zahtevima tužioca Bramerca doneće žalbeno veće Tribunala, a ne prvostepeno veće sudije Antonetija.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. U pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao, a u novembru prošle godine je privremeno oslobođen do izricanja presude

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tužilaštvo: Vratite Šešelja u Hag

Izvor: Studio B, 21.Jan.2015

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je, drugi put, da raspravno veće optuženog Šešelja vrati s privremene slobode u Srbiji u sudski pritvor u Sheveningenu...Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku kojom je, minule sedmice, veće sudije Žana-Kloda Antonetija odbilo njegov prvi zahtev da Šešelju...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.