Tužilaštvo: Đorđeviću 35 godina

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: Đorđeviću 35 godina

Hag -- Haško tužilaštvo zatražilo je da se penzionisani general MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević osudi na 35 godina zatvora ili na doživotnu zatvorsku kaznu.

Đorđević je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine nad Albancima na Kosovu 1999.

Zahtev tužilaštva, izveštačima je danas, na redovnoj konferenciji za štampu u Hagu, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

U završnoj reči na suđenju, tužilac Čester Stemp juče nije predložio primerenu kaznu, ali je zatražio od sudskog veća da Đorđevića proglasi krivim po svim tačkama optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999.

Izlažući završne argumente, branilac Dragoljub Đorđević jutros je zahtevao da general Đorđević bude oslobođen, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu.

Suđenje Đođeviću počelo je u Hagu krajem januara prošle godine, a tužioci su izvođenje dokaza završili u oktobru.

General Đorđević je, posle višegodišnjeg skrivanja, uhapšen 17. juna 2007. u Budvi, posle čega su ga vlasti Crne Gore izručile Tribunalu.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, izjavio je da nije kriv za zločine za koje je optužen.

Po istoj optužnici, sud u Hagu je u februaru prošle godine na 22 godine zatvora nepravosnažno osudio bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića.

Za pomaganje i podržavanje zločina nad kosovskim Albancima, tada su na po 15 godina zatvora osuđeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević.

Svi su na presude uložili žalbe, a apelacioni postupak je u toku.

Milana Milutinovića, koji je 1999. bio predsednik Srbije, Tribunal je pravosnažno oslobodio krivice za zločine nad Albancima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haško tužilaštvo traži 35 godina zatvora za Đorđevića

Izvor: SrbijaNet.rs, 14.Jul.2010

Haško tužilaštvo zatražilo je da bivši pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Vlastimir Djordjević na zatvorsku kaznu od 35 godina do doživotne robije, izjavila je danas portparol Haškog suda Nerma Jelačić. Jelačićeva je na redovnoj konferenciji za novinare...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.