Tribunal kao institucija činio zločin

Izvor: Vesti-online.com, 01.Apr.2016, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal kao institucija činio zločin

"Oslobađajuća haška presuda lideru radikala Vojislavu Šešelju dokazuje samo jedno - da se on nalazio u zatvoru u Hagu više od 12 godina iako je bio potpuno nevin čovek i da je Haški tribunal kao institucija činio zločine", ocenio je najveći ruski poznavalac Haškog tribunala, publicista i profesor prava Aleksandar Mezjajev.

Mezjajev navodi da predmet protiv Šešelja predstavlja "najveću blamažu" Haškog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tribunala, te da je od same optužnice pa do poslednjeg dana taj proces demonstrirao najgrublje kršenje svih pravnih normi.

- Treba čestitati Šešelju na velikoj pobedi. Ta pobeda je, međutim, plaćena visokom cenom: 12 godina i narušeno zdravlje. Ali, te žrtve samo podvlače značaj te pobede - ocenio je Mezjajev u tekstu objavljenom na sajtu Ruskog fonda strateške kulture.

Uz ocenu da predmet protiv Šešelja i sam Šešelj već odavno predstavljaju monetu za potkusurivanje u politici Haškog tribunala, on podseća da Rusija nije "pozdravila" ovu presudu, nego je istakla suštinu - Zbog čega je Šešelj bio u zatvoru 12 godina?

On ističe da je Šešelj uspeo ne samo da dobije svoj lični proces, nego je okrenuo proces protiv samog tribunala, te podseća da su njegovi podnesci protiv činovnika Haškog tribunala, iako nisu bili prihvaćeni, sami po sebi postali dokumenti istorije i zauvek su ušli u anale međunarodnog pravosuđa.

- Činjenica da su te podneske vlasti tribunala odbacivale, postala je sama po sebi potvrda toga da su zločine činili ne pojedini saradnici, nego tribunal kao institucija. Proces protiv Vojislava Šešelja već je ušao u istoriju međunarodnog pravosuđa. On je pokazao glavno - i jedan u polju je ratnik ako se on bori za istorijsku istinu - ističe Mezjajev.

On ističe da više već nije tajna da je optužnica protiv Šešelja bila sastavljena u vreme kada tužilaštvo nije imalo nikakvih dokaza krivice.

Mezjajev napominje da treba obratiti pažnju na to da je nepostojanje dokaza Šešeljeve krivice bilo poznato od samog početka, a naročito 2011. godine kada je tužilaštvo završilo izvođenje svojih dokaza, pošto Šešelju nisu dozvolili izvođenje svedoka.

- Međutim, čak ni posle pet godina od dolaska u tribunal, kada je počeo sudski proces, tužilaštvo nije moglo pripremiti sudski proces. Neprofesionalizam i ljuta zloba vlasti tribunala bila je toliko velika, da je prvi put u istoriji međunarodnog pravosuđa optuženi lišen prava na iznošenje odbrane - naveo je Mezjajev.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Dr Jelena Guskova: Odluka je bila neočekivana i za Šešelja

Izvor: Vostok.rs, 01.Apr.2016

Vest o oslobađajućoj presudi koju je Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju izrekao dr Vojislavu Šešelju iznenadila je srpsku, pa i međunarodnu javnost. Očigledno i samog haškog optuženika. Rusko-srpsko raskršće zamolilo je za komentar jednog od najupućenijih ruskih eksperata u tajne...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.