Teoretski, lekari mogu u Hag

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Teoretski, lekari mogu u Hag"

Hag -- Predstavnik Haškog tribunala Martin Petrov rekao da je teoretski moguće organizovati posetu srpskih lekara na lični zahtev petorice haških optuženika iz Srbije.

Petrov je naglasio da Hag nije primio zvanične zahteve optuženih po ovom pitanju, ali da im je u razgovorima sa srpskim zvaničnicima nagovešteno da je njima dostavljeno pet zahteva te vrste.

Petrov je, u odgovoru na pitanje novinara kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tribunal komentariše pisanje nekih srpskih medija da će lekari iz Srbije posetiti neke haške optuženike u pritvorskoj jedinici, rekao da medicinska nega svih haških optuženika spada u odgovornost zdravstvenih zvaničnika Tribunala, ali da oni imaju pravo da ih pregleda lekar po njihovom izboru.

"U tom kontekstu, poseta srpskih doktora mogla bi da se izvede", rekao je Petrov, saopštio je Tribunal.

Za posetu ovakve vrste, optuženi treba da podnese lični zahtev Tribunalu, koji će ga razmotriti.

Petrov je rekao da bi, ukoliko bi došlo do posete lekara iz Srbije, oni mogli samo da pregledaju optuženika i sastave medicinski izveštaj, ali bez invazivnih ispitivanja i propisivanja terapije, jer je to u nadležnosti medicinskih zvaničnika Tribunala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.