Tabakoviću tri meseca zatvora

Izvor: S media, 15.Mar.2010, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabakoviću tri meseca zatvora

Haški tribunal osudio je danas na tri meseca zatvora Zuhdiju Tabakovića koji je jutros priznao krivicu za za nepoštovanje suda, odnosno lažno svedočenje u odbranu Milana Lukića, osudjenog na doživotni zatvor zbog zločina nad Muslimanima u Višegradu.

Budući da je u pritvoru Tribunala od 18. decembra 2009. godine, Tabaković će, kako je najavio predsedavajući sudija Kevin Parker, biti pušten na slobodu ove nedelje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Tabaković je jutros, u okviru nagodbe sa tužilaštvom, priznao da je u oktobru 2008. potpisao već pripremljenu lažnu izjavu u odbranu Milana Lukića i za to dobio 1.000 evra, i da je zatim našao još dve osobe da, uz istu naknadu, daju lažne iskaze. Novac je, kako mu je rečeno, bio Lukićev.

Već pripremljene izjave na potpis mu je donela Jelena Rašić, u to vreme referent za predmet u timu odbrane Milana Lukića. Lukića su na sudjenju branili američki advokati Džejson Alarid i Dejan Ivetić.

Sudija Parker nagovestio je da će u vezi sa ovim slučajem pred Tribunalom biti pokrenuto još nekoliko postupaka protiv umešanih u lažno svedočenje.

Izričući kaznu, sudsko veće imalo je u vidu činjenicu da je Tabaković u decembru 2008. sam prijavio slučaj kancelariji Tribunala u Sarajevu, pre nego što je lažna izjava upotrebljena na sudjenju Lukiću.

Kako je danas u sudnici precizirao zastupnik optužbe, Tabakovićeva lažna izjava je trebalo da bude iskorišćena za Lukićev alibi u vezi sa optužbom da je na obali Drine kod Višegrada u leto 1992. streljao petoricu muslimanskih muškaraca.

Premda je znao da će lažno svedočiti, budući da nije bio očevidac, niti je imao saznanja o dogadjajima navedenim u izjavi, Tabaković je izjavu potpisao, kako tvrdi, zbog toga što mu je novac bio neophodan.

U toj izjavi, pisalo je da je Tabaković streljanje gledao s druge strane Drine, a opis počinilaca nije odgovarao Lukićevom.

Rašićeva mu je obećala još novca ako se pojavi pred Tribunalom i svedoči u korist Milana Lukića, odnosno ponovi ono što je navedeno u pisanoj izjavi.

Tabaković i Rašićeva zatim su izjavu overili u opštini Novo Sarajevo, a Rašićeva mu je potom dala koverat u kojem je bilo 1.000 evra.

Na zahtev Rašićeve, Tabaković je do 24. oktobra 2008. našao još dve osobe koje su potpisale lažne iskaze u korist Milana Lukića. Te unapred pripremljene izjave, Tabakoviću je, takodje, predala Rašićeva.

Izjave su zatim overili pred opštinskim organima u Novom Sarajevu, a izvesni Dragan isplatio je po 1.000 evra osobama koje su ih potpisale, a čija imena su u optužnici zatamnjena.

Odbrana Milana Lukića je početkom 2009. lažne izjave Tabakovića i druge dve osobe obelodanila tužilaštvu Haškog tribunala kao deo svog dokaznog materijala.

Tribunal je Milana Lukića osudio na doživotni zatvor, a Sredoju Lukiću izrekao je kaznu od 30 godina zatvora, zbog zločina nad Muslimanima u Višegradu 1992-94, uključujući i spaljivanje više od 100 živih žena, dece i staraca.

Obojica su se žalila na tu presudu.

Tabaković je optužen 19. novembra, a u pritvor Tribunala u Sheveningenu dospeo je 18. decembra.

U prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom, Tabaković je 22. decembra izjavio da nije kriv po šest tačaka optužnice.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.