TUŽILAC TRAŽI TRI GODINE ZATVORA, ŠEŠELJ OSLOBAĐANJE

Izvor: Kurir, 08.Jun.2011, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUŽILAC TRAŽI TRI GODINE ZATVORA, ŠEŠELJ OSLOBAĐANJE

HAG - Tužilac Haškog tribunala Brus Mekfarlan zatražio je da optuženi Vojislav Šešelj bude proglašen krivim i kažnjen sa tri godine zatvora zbog ponavljanja krivičnog dela nepoštovanja suda.

Šešelj je, međutim, na kraju suđenja zbog nepoštovanja suda, sugerisao da bi trebalo da bude oslobođen, ponavljajući istovremeno da mu je cilj da uništi Tribunal i da ga presuda ne zanima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />Prema tužiočevim rečima, Šešelj je "namerno i prkosno" ponovio isto delo iako je "dobro znao" i bio svestan da je objavljivanje identiteta zaštićenih svedoka zabranjeno odlukom Tribunala. Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, već pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora.

Tužilac Mekfarlan je to u završnoj reči uzeo kao otežavajuću okolnost, zaključujući da Šešelja valja osuditi na tri godine zatvora. Šešelj je optužen za nepoštovanje suda zato što je u knjizi - čiji naslov u optužnici nije naveden zato što je uvredljiv - otkrio identitet 11 zašstićenih svedoka iz glavnog postupka koji se protiv njega pred Tribunalom vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Šest tih svedoka su, tokom trodnevnog procesa, svedočili u Šešeljevu korist, tvrdeći da su svojevoljno obelodanili svoje identitete i da su Šešeljevim saradnicama dali saglasnost da njihova imena objave u njegovoj knjizi.

Ranije je istu izjavu dao nekadašnji Šešeljev saradnik Jovan Glamočanin, a Šešelj je odbio da ispita još četvoricu svedoka zato što im nisu bile ukinute mere zaštite identiteta.

U završnoj reči, Šešelj je podsetio da je prvostepeno sudsko veće bilo odbilo da protiv njega podigne optužnicu, ocenjujući da nema dovoljno dokaza da je on objavio imena zaštićenih svedoka.

Apelaciono veće je, međutim, naknadno usvojilo žalbu tužilaštva i Šešelja optužilo za nepoštovanje suda. Šešelj je tvrdio da je to zbog toga što je sa članovima apelacionog veća "osam godina u sukobu" i što ih je "izvređao u naslovima svojih knjiga".

Šešelj je ocenio da se, stoga, "nikako ne može opravdati ovaj postupak za nepoštovanje suda". "Jedna odluka je bila doneta, pa je vraćena na ponovno odlučivanje, ali se ništa nije promenilo... Svedoci su rekli da su sami objavili svoje identitete, a nigde nema dokaza da sam im ja obelodanio identitet", naglasio je Šešelj.

Podsećajući da je u sudskom veću koje je odbilo da ga optuži bio i sudija O Gon Kvon, koji je predsedavao pretresnim većem na suđenju, Šešelj je pozvao sudiju Kvona da se drži svog ranijeg stava. Lider Srpske radikalne stranke nazvao je Haški tribunal "zločinačkim instrumentom" SAD, NATO i EU, ponavljajući da će se svim snagama boriti protiv njihove "hegemonije".

Šešelj je ponovio i da je Tribunal antisrpski sud, tvrdeći da je oslobađanje optuženih Srba pred njim - nemoguće. Sudija Kvon na kraju zasedanja rekao je da će datum izricanja presude biti objavljen naknadno.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.