Svet o Hagu: Prkosni ultranacionalista oslobođen

Izvor: B92, 31.Mar.2016, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet o Hagu: Prkosni ultranacionalista oslobođen

Svetski mediji kao udarnu vest prenose informaciju da je Haški tribunal izrekao prvostepenu oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju.

Britanski BBC pod naslovom "Sud UN oslobodio srpskog radikala Šešelja" vest objavljuje kao udarnu na svom sajtu.

"Srpski ultranacionalista Vojislav Šešelj je oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom ratova na Balkanu devedesetih godina", navodi BBC.

Kako se dodaje, Tribunal je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Šešelj nema ličnu odgovornost za zločine, a sam Šešelj je negirao sve navode iz optužnice.

"Šešelj je pušten u Beograd nakon što mu je otkriven rak. Nije bio prisutan u sudnici, a čak je odbio ponudu tribunala da prati izricanje presude preko video-linka. On učestvuje u antivladinim mitinzima pred izbore u Srbiji kasnije ovog meseca", piše BBC.

Ruski "Raša tudej" je u prvi mah kao udarnu vest preneo informaciju o odluci Tribunala, ali je ubrzo zamenio pričom o sukobima demonstranata i policije u Parizu.

"Haški tribunal oslobodio prkosnog srpskog nacionalističlkog lidera", navodi ruska mreža.

Dojče vele takođe vest o presudi postavlja na noseće mesto na svom sajtu uz rečenicu da je "oslobođen srpski ultranacionalista optužen za podsticanje horora tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni".

Američki CNN u prvih pola sata nije objavio vest o Šešelju, dok mreža ABC prenosi kratak izveštaj agencije AP sa jednom rečenicom - "Sud UN oslobodio srpskog ultra-acionalistu Vojislava Šešelja svih optužbi za zločine tokom ratova na Balkanu".

Britanski "Gardijan" nije posvetio prostor presudi Šešelju, kao u slučaju Radovana Karadžića.

"Sud UN je danas oslobodio radikalnog srpskog političara Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za zločine i zločine protiv čovečnosti, ojačavši poziciju njegove Srpske radikalne stranke pred izbore u aprilu", javio je Rojters.

Britanska agencija navodi da je Šešelj bio optužen da je "zapaljivom retorikom" podsticao "ubilačke etničke tenzije" na početku ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Američka agencija AP javila je da je Haški tribunal oslobodio "srpskog ultranacionalističkog političara Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za zverstva u balkanskim ratovima", dok AFP navodi da je u "šokantnoj" presudi izrečenoj u Šešljevom odsustvu sudija Antoneti rekao da tužilaštvo nije dokazalo optužbe i da je "Šešelj sada slobodan čovek".

Italijanska agencija ANSA javlja da je "oslobođen srpski ultranacionalista", podsećajući da je lider SRS bio optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv hrvatskog i muslimanskog stanovništva tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Ruska agencija TAS javlja da je lider SRS oslobođen optužbe za zločine protiv čovečnosti, a da je predsedavajući sudskog veća Antoneti rekao da dobrovoljci koji su se pridružili oružanim snagama preko SRS "nisu bili pod direktnom komandom Šešelja".

Radio Dojče vele i Slobodna Evropa javljaju da je Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo lidera SRS Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice i da je Šešelj od danas, prema rečima sudije Antonetija, slobodan čovek.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.