Izvor: B92, 27.Sep.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok o napadima snajperista

Hag -- Na suđenju Radovanu Karadžiću svedočio je holandski oficir Patrik van der Vejden koji je sačinio izveštaj o napadima snajperista na civile u Sarajevu 1992-95.

Van der Vejden je u izveštaju obradio 17 incidenata u kojima su se stanovnici Sarajeva našli na meti snajperista.

On je zaključio da su hici mogli biti ispaljeni iz pravca u kojem su bili položaji Vojske Republike Srpske oko grada.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Veštak je to zaključio posle boravaka u Sarajevu 2006. i 2009. godine kada je, na osnovu iskaza svedoka, na licu mesta pokušao da utvrdi gde je bio izvor snajperske vatre.

Dok je svedoka ispitivao tužilac, u sudnici se malo čulo o detaljima incidenata, istrage i Van der Vejdenovih nalaza.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić koji se brani sam, tvrdio je da Van der Vejden "ništa nije tačno utvrdio ni o jednom incidentu" i da je svojim veštačenjem "opravdavao" tvrdnje iz optužnice.

Ispitujući svedoka o detaljima nekoliko incidenata, na osnovu fotografija koje je Van der Vejden snimio u Sarajevu, Karadžić je ukazivao na mogućnost da su snajperisti delovali sa okolnih zgrada ili područja koja je kontrolisala Armija BiH.

Veštak optužbe uzvraćao je, međutim, da to nije bilo tehnički moguće.

Van der Vejden je rekao i da nije znao na kojim su položajima oko grada tokom rata bile čije snage.

Na pitanje da li je tačno mogao da utvrdi ko je i odakle ispaljivao hice, Van der Vejden je odgovorio odrečno.

Unakrsno ispitivanje svedoka Karadžić će završiti sutra.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je pred Tribunalom u Hagu za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95. godine; genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.