Svedok:VRS gađala civile u Sarajevu

Izvor: B92, 29.Jan.2013, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok:VRS gađala civile u Sarajevu

Hag -- Francuski oficir Unprofora potvrdio je, na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, navode optužnice da je VRS 1994-95. snajperima i granatama napadala civile u Sarajevu.

On je naveo da je VRS ograničavala humanitarne isporuke gradu.

General Mladić (69) optužen je, sem za genocid nad Muslimanim i Hrvatima u BiH, i za teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperskim napadima 1992-95.

Svedočeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod pseudonimom RM-120, francuski oficir je izjavio da su istrage Unprofora pokazale da je u "velikoj većini" snajperskih incidenata u Sarajevu vatra bila otvorena s teritorije pod kontrolom VRS.

Svedok je precizirao da je, u vreme dok je on službovao u Sarajevu, 1994-95, zabeleženo "66 snajperskih incidenata" sa teritorije VRS, a šest za koje je bila odgovorna ABiH. "To nije bio ukupan broj incidenata, već samo oni za koje smo bili sigurni", napomenuo je RM-120.

Unprofor je, po njegovom svedočenju, zbog toga ulagao proteste komandantu Sarajevsko-romanijskog koprusa VRS Dragomiru Miloševiću, na koje je on "ili odgovarao da su Muslimani prvi pucali ili nije odgovarao uopšte".

Prema oceni svedoka, strategiju VRS određivao je i kontrolisao general Mladić, a zadatak generala Miloševića bio je da tu strategiju primeni na taktičkom nivou, oko Sarajeva.

"Svi su morali da znaju za naređenja koja je davao Mladić", naznačio je RM-120.

Francuski oficir podvukao je i da je VRS u proleće 1995. uzela teško naoružanje s kontrolnih punktova Unprofora, suprotno sporazumu o zoni isključenja teške artiljerije u zoni od 20 kilometara oko Sarajeva.

"To je bilo drastično kršenje sporazuma... Nekoliko puta VRS je uzela ta oruđa i iz njih pucala na Sarajevo", izjavio je RM-120.

Svedok je potvrdio i da je VRS u maju 1995. uzela za taoce pripadnike Unprofora.

Znatan deo njegovog iskaza bio je, zbog zaštite identiteta, zatvoren za javnost, kao i gotovo celo unakrsno ispitivanje koje je obavio Mladićev branilac Branko Lukić.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.