Svedok: U Rogatici oko 1.000 muslimana mučeno, zlostavljano i ubijano

Izvor: Blic, 22.Sep.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: U Rogatici oko 1.000 muslimana mučeno, zlostavljano i ubijano

HAG - Na suđenju Radovanu Karadžiću danas je zaštićeni svedok KDZ - 51 rekao je da je u junu 1992. u rogatičkoj školi “Veljko Vlahović” bilo zatočeno oko 1.000 muslimana koji su tri i po meseca mučeni, seksualno zlostavljani i ubijani, a među žrtvama je bilo i maloletnika.

Prema tvrdnji svedoka, za silovanja su znale kompletna srpska policija u Rogatici i celokupna vojna komanda srpske vojske, a mnogi od njih su učestvovali u tome.

- Moj sin, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je imao 13 godina, silovan je mesecima i to najviše boli. Silovali su i mene, ali to sam nekako progutao, ali kad su deca u pitanju to je teško, ne mogu se osloboditi tih momenata, tih slika, mislim da su to napravili moji bivši prijatelji i komšije, sve te ljude poznajem koji su činili zlodela nad mojom familijom - ispričao je svedok.

Svedok je ispričao da je njegov sin odvođen na rad, da je pravio snajperska gnezda, ukopavao leševe i da su ga srpski vojnici na kraju dana seksualno zlostavljali.

Svedok je kazao i da je njegova supruga odvođena pod pratnjom srpskih vojnika, ali da je nikad nije pitao gde i zašto.

- Teško sam oboleo, lečim se već 16 godina i pokušavam bar deo toga da zaboravim, ali ne uspevam nikako. Još nisam pitao suprugu da li je i ona silovana, jer su i nju odvodili, nikad o tome nismo pričali - rekao je svedok kroz jecaje i plač, pa je sednica na 20 minuta bila prekinuta.

Prema iskazu tog svedoka, u maju 1992. počelo je granatiranje Rogatice i ciljana su područja naseljena muslimana, a nakon granatiranja zatraženo je da se muslimani radi bezbednosti predaju i dođu u školu "Veljko Vlahović”.

Mnogi muslimani su odvedeni iz škole i nikad se nisu vratili, a ispred škole su se povremeno čuli pucnji, naveo je svedok.

Svedoka je jednom prilikom ispitivao Rajko Kušić, komandant srpske jedinice na Borikama, koga je svedok poznavao od pre rata i s kojim je bio prijatelj.

Tokom jedne Kušićeve posete školi, svedok je čuo da je Kušić rekao da mora da javi na Pale napredak u "čišćenju Rogatice”.

- Mnogi moji prijatelji su se okaljali za ta tri meseca. Nisam imao priliku Kušiću da to kažem, izbegavao je kontakte sa mnom kad su krenula fizička maltretiranja - dodao je svedok.

- Sva ova dešavanja od maja 1992. pa nadalje ostavila su dubokog traga na meni, mojoj porodici i prijateljima koji su preživeli. Rogatica je bio mali grad pun razumevanja, života, pun izmešanih brakova... Grad u kome se moglo lepo živeti... To je prekinuto u maju 1992. i to krvavo od strane srpske vojske i četnika Rajka Kušića koji su mesecima tukli grad s okolnih uzvišenja i ljude u gradu - rekao je svedok.

Prema tvrdnjama svedoka, Srbi iz Rogatice su tokom maja iseljeni u Srbiju i Crnu Goru, nakon čega je počelo svakodnevno granatiranje.

- Nakon tri meseca srpske snage su ušle u Rogaticu "čisteći” grad, ne birajući sredstva. Nije važno da li su u pitanju bila deca, bolesni ili starci. Sve su ih ubijali ili odvodili - kazao je svedok.

Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske, Haški tribunal tereti za genocid i druge ratne zločine počinjene od 1992. do 1995. u BiH.

Povezane vesti: Karadžić: Zločine u Zvorniku činile paravojske Danas pred Haškim tribunalom novi svedoci Karadžić: Muslimani nisu zatvarani i mučeni u Foči Bivši oficir JNA: Spske snage proterivale muslimane Svedok: Dvojica Roma oteta i nestala u rukama OVK

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje Karadžiću: Svedok o zlostavljanju muslimana

Izvor: S media, 22.Sep.2011

Zaštićeni svedok na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio da je u mestu Rogatić bilo zarobljeno oko 1.000 muslimana. Oni su prema njegovim rečima tri i po meseca bili zlostavljani i mučeni. ..Na suđenju Radovanu Karadžiću danas je zaštićeni svedok KDZ - 51 rekao je da je u junu 1992. godine...

Nastavak na S media...

Svjedok: Srpski vojnici silovali su mene, moju kćerku i sina

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Sep.2011

HAG - Zaštićeni svjedok KDŽ-051 izjavio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, da su u ljeto 1992. srpski vojnici u Rogatici silovali njega i njegovu kćerku i sina, koji su bili maljoletni.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.