Svedok: OVK otimala Rome

Izvor: B92, 29.Avg.2011, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: OVK otimala Rome

Hag -- Zaštićeni svedok 79 na suđenju Ramušu Haradinaju rekao da su naoružani Albanci u maju 1998. kod Dečana oteli dvojicu Roma koji su zatim nestali.

Razlozi za to svedoku su, kako je rekao pred Haškim tribunalom, bili nepoznati.

Haradinaj i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj optuženi su za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Romima, Albancima i Srbima pritvorenim u logoru OVK u selu Jablanica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od marta do septembra 1998.

Svedok 79 je izjavio da su Uku Redžepaja i njegovog zeta Nesreta Aljaja 25. maja 1998. kod sela Grabanica presreli naoružani Albanci i odveli ih.

Svedok je izjavio i da je 2003. godine identifikovao Redžepajevu odeću u Zvečanu, gde je predmete nestalih osoba izložio Crveni krst.

Ubistvo Uke Redžepaja i Nesreta Aljaja, Roma koje je je OVK videla kao kolaborante, stavljeno je drugom tačkom optužnice na teret Haradinaju, Baljaju i Brahimaju.

Redžepaj i Aljaj dovedeni su u Jablanicu 25. maja 1998, a njihovo streljanje naredio je, po optužnici, Brahimaj, koji je bio zamenik Haradinaja.

Usvajajući žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, izrečenu u aprilu 2008, apelaciono veće Tribunala naložilo je, krajem jula prošle godine, da suđenje Haradinaju, Baljaju i Brahimaju bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice.

Kao razlog za delimično ponavljanje suđenja, apelaciono veće je tada navelo da na prvom procesu nisu bila saslušana dva ključna svedoka optužbe - Šefćet Kabaši i zaštićeni svedok X.

Na početku ponovljenog suđenja, Kabaši je, međutim, prošle nedelje odbio da odgovara na pitanja tužioca. Negirao je da je u Jablanici postojao zatvor sa zarobljenicima i da je on tamo bio stražar.

Kabaši je zatim, u minuli petak, priznao krivicu za nepoštovanje suda koje je počinio time što je na prvom suđenju Haradinaju u leto 2007. dva puta odbio da svedoči.

Suđenje Haradinaju biće nastavljeno sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.