Izvor: B92, 15.Jun.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Niko nije teran u VRS

Hag -- Na suđenju Momčilu Perišiću u Hagu, svedok odbrane Petar Škrbić rekao je da oficiri Vojske Jugoslavije nisu bili primoravani da idu u Vojsku Republike Srpske.

Prema optužnici protiv Perišića, oficiri VJ bili su 1993. oficiri primoravani ili podsticani da idu na službu u Vojsku Republike Srpske.

Tadašnji načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Generalštaba VJ, general Perišić optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici koje su 1993-95 počinile VRS i Srpska vojska Krajine (SVK).

Po optužnici, te armije i VJ su bile jedna oružana snaga pod kontrolom Perišića.

Svedok Škrbić izjavio je da je 1993, kada je u VJ imao čin pukovnika, dobrovoljno otišao da služi u VRS u nameri da "brani srpski narod" u BiH, u kojoj je bio rođen.

"Dobrovoljno sam otišao i svejedno mi je bilo koju će mi dužnost dati...I u rov bih otišao da su mi rekli, jer sam želeo da branim srpski narod", posvedočio je general u penziji Škrbić.

On je rekao da oficirima VJ, s poreklom u BiH i Hrvatskoj, nije bilo prećeno, niti im nuđeno državljanstvo SRJ, ako odu na službu u VRS i SVK, kako piše u optužnici protiv Perišića. Tvrdnju o nuđenju državljanstva nazvao je i logičkom besmislicom.

Napomenuo je, međutim, da je čuo za "mučne" sastanke na kojima je sa oficirima razgovarano o odlasku u VRS, ali da im nije prisustvovao.

Škrbić je precizirao da ga je, po dolasku u Glavni štab VRS u Han-Pijesku, na dužnost pomoćnika komandanta Drugog krajiškog korpusa u Drvaru rasporedio general Milan Gvero, pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića.

U avgustu 1994, na dužnost Mladićevog pomoćnika ukazom ga je rasporedio predsednik RS Radovan Karadžić, kazao je svedok.

Škribić je ispričao da je, dok je 1993. bio na dužnosti u Drvaru, Drugi krajiški korpus VRS preko svoje teritorije propuštao isporuke goriva iz Hrvatske za Hrvatsko veće odbrane u srednjoj Bosni.

"Mi smo puštali cisterne, ali su na svakih pet cisterni, nama ostajale dve", rekao je svedok.

Iskaz na suđenju Perišiću, Škrbić će nastaviti sutra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oficiri VJ nisu primoravani da idu u vojsku RS

Izvor: S media, 15.Jun.2010

U nastavku sudjenja generalu u penziji Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane Petar Škrbić negirao je danas navod optužnice da su 1993. oficiri VJ bili primoravani ili podsticani da idu na službu u vojsku Republike Srpske. ..Tadašnji načelnik Generalštaba...

Nastavak na S media...

Svedok:Oficire VRS unapredjivao Karadžić

Izvor: S media, 16.Jun.2010, 17:19

Svedok odbrane Petar Škrbić izjavio jedanas na sudjenju Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom da je visoke oficire Vojske Republike Srpske (VRS) unapredjivao predsednik RS Radovan Karadžić, a da je ta unapredjenja "verifikovala" Vojska Jugoslavije. ..Škrbić je posvedočio da je izuzetak...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.