Svaka treća mlada osoba u Srbiji nema prihode

Izvor: RTS, 12.Avg.2016, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka treća mlada osoba u Srbiji nema prihode

U Srbiji, svaka treća osoba do tridesete godine nema posao, a oko 80 odsto njih živi sa roditeljima. Na Međunarodni dan mladih, i podatak da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, prošlog meseca, bilo više od 255.000 mlađih od 30 godina koji na posao, u proseku, čekaju oko dve godine.
Diploma Haške akademije za međunarodno pravo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koju nije osvojio niko iz Srbije u poslednjih pola veka, kao ni prosečna ocena 10 na master studijama nisu garant željenog posla u Srbiji. Andrijana Mišović, doktorand Pravnog fakulteta, tako više od tri godine iščekuje ugovor o stalnom zaposlenju. Ipak, ne želi da napusti zemlju.

"Opcija za zaposlenje u Srbiji u privatnom sektoru ima, u inostranstvu takođe ima jer se bavim međunarodnim pravom, ali moj primarni cilj je bio da kvalitativno doprinesem svojoj matičnoj instituciji, jer ako svi odemo, kvalitet će opasti i to ne bismo smeli da dopustimo", kaže Andrijana.
U proseku iz zemlje najviše odlaze mladi s fakultetskom diplomom, prosečne starosti 29 godina. Jedan od razloga je i to što svaka treća mlada osoba u Srbiji nema prihoda, a trećina ima prihode ispod proseka. Rade volonterski, honorarno, u oblastima za koje se nisu školovali. Pristaju da rade i na crno.
"U toku je izrada akcionog plana za zapošljavanje za 2017. godinu. Zagovaraćemo da mladi budu informisani šta su njihova prava, da ne mogu da prihvate neke stvari, a oni koji to rade, a to je nezakonito, da budu sankcionisani. S druge strane, pomagaćemo preduzetništvo mladih i njihovo samozapošljavanje", objašnjava pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja.
Koliko mladi nisu samostalni pokazuje i to što u Srbiji 61,3 odsto mladih izdržavaju roditelji. Iako bi njih 75 odsto želelo da se uključi u procese donošenja političkih odluka, malobrojni to čine.
"Jedna trećina njih želi da participira u procesu koji će doneti te promene. Kada govorimo o aktivizmu, aktivni su u političkim partijama, ali ne zbog ideologije već zato što tu vide šansu za posao", ukazuje zamenik šefa Kancelarije za mlade Nikola Rajičić.
Većina mladih u zemlji prinuđena je da živi kod roditelja, dok se u Evropi na tako nešto odlučuje 65 odsto, s izuzetkom mladih Italijana koji većinom to biraju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.