Sutra presuda za Momčila Perišića

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra presuda za Momčila Perišića

Hag -- Bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću biće sutra izrečena presuda u Haškom tribunalu.

On se u 13 tačaka optužnice tereti za pomaganje i podržavanje ubistava i nehumanih dela u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora, a odbrana oslobađanje.

Devetog marta 2005. godine, svega dva dana pošto se dobrovljno predao haškom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tribunalu Momčilo Perišić bivši načelnik generalštaba Vojske JUgoslavije izjasnio se o 13 tačaka optužnice pred haškim tribunalom.

U 13 tačaka optužnice Perišić se tereti za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dela, napada na nesrpske civile, progona i istrebljenja, u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95.

Same zločine izvršile su vojska republike Srpske i Spska vojska krajine a delom su ih naredili i podsticali Ratko Mladić, Stanisalv Galić i Dragomir Miloševć.

Vojno politički analitičar i nekadašnji oficir u generalštabu u vetema kada je Perišić bio načelnik, Ljubodrag Stojadinović kaže da ne veruje da bi moguća osuda Perišića mogla da uma posledice po Srbiju jer je posle odbacivanja Vens Ovenovog plana tadašnja državno rukovodstvo na neko vreme prekinula odnose sa Palama.

"Da li je Perišić ostvario nivo saradnje sa vojskom Republike Srpske za koji se smatra da je postojao, ako jeste onda to nije pitanje osude države već pitanje odnosa između dvojice generala i odmetanje vojse od civilnog rukovodstva i mene zaista zanima da li je sud mogao da dokaže njegovu ulogu u granatiranju Sarajeva jer on tada nije bio na službi" , kaže vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović.

Kontrola generala Perišića nad vojskom Republike Srpske i srpskom vojskom Krajine ogledala se prema optužnici u tome što su u tim vojska bili oficiri vojske jugoslavije koji su i platu primali u Srbiji.

"Perišić jeste priznao da su oficiri odlazili u vojsku Republike Srpske i primali platu, ali da to ni na koji način ne dokazuje da su bili deo sistema i da je Perišić bio na čelu sistema" , objašnjava Stojadinović.

Momčilo Perišić pripada grupi najviših vojnih starešina koja je karijeru gradila u vreme Miloševića da bi se na kraju stavila na stranu opozije i, bar na kratko, politički preživela 5. oktobar.

U DOS-u je do marta 2002 bio potredsednik vlade. Na optuženičku klupu haškog tribunala Perišić je seo ustavši sa slične klupe vrhovnog vojnog suda pred kojim je bio optužen za špijunažu.

To suđenje je prekinuto kada se Perišić dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Perišić osuđen na 27 godina

Izvor: B92, 06.Sep.2011, 01:15

Hag -- Bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića Haški tribunal osudio danas na 27 godina zatvora...On se u 13 tačaka optužnice teretio za pomaganje i podržavanje ubistava i nehumanih dela u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu...Sudije Haškog tribunala donele su odluku da...

Nastavak na B92...

DANAS PRESUDA MOMČILU PERIŠIĆU

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011

HAG - Haški tribunal izreći će u utorak izreći presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, optuženom za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dela, napada na nesrpske civile, progona i istrebljenja, u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95..HAG - Haški...

Nastavak na Kurir...

Danas presuda Momčilu Perišiću

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2011

Haški tribunal izreći će danas presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Danas izricanje presude Momčilu Perišiću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Sep.2011

Bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću danas će biti izrečena presuda u Haškom tribunalu. Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Perišića zbog pomaganja i podržavanja zločina koje su činili pripadnici VJ, a koji su preko kadrovskih centara upućeni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Perišić osuđen na 27 godina zatvora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Sep.2011

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić osuđen je u utorak u Hagu na 27 godina zatvora. Inače, tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Perišića zbog pomaganja i podržavanja zločina koje su činili pripadnici VJ.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kandić: Presuda Perišiću je primerena

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2011

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je presuda bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću primerena i odgovarajuća..."Presuda je odgovarajuća i primerena. Nema razloga da sumnjamo da ima nekih političkih motiva, ali je teško objašnjivo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Hag: Perišić osuđen na 27 godina

Izvor: TvojPortal.com, 06.Sep.2011

Izvor:Bizlife.rsBivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića Haški tribunal osudio danas na 27 godina zatvora. On se u 13 tačaka optužnice teretio za pomaganje i podržavanje ubistava i nehumanih dela u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.. . . Sudije haškog tribunala donele...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.