Sutra ponovo statusna konferencija za Karadžića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra ponovo statusna konferencija za Karadžića

HAG - U Haškom tribunalu sutra će biti održana statusna konferencija u procesu protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji će imati mogućnost da usmeno iznese zahteve i primedbe koji se tiču administrativno-tehničkih pitanja, obelodanjivanja dokaza i pripreme odbrane.

Sedmom statusnom konferencijom rukovodiće pretpretresni sudija Jan Bonomi, a Karadžić se brani sam, uz pomoć stručnog i pravnog tima za odbranu.

Pozivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na imunitet

Od prvog pojavljivanja pred Tribunalom krajem jula prošle godine, nekadašnji lider bosanskih Srba tvrdi da je 1996. godine sklopio sporazum sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom o imunitetu od Haškog suda.

Tvrdeći da mu je Holbruk u ime UN i SAD obećao da neće biti hapšen i procesuiran pred Haškim tribunalom, ukoliko se povuče iz javnog i političkog života, Karadžić osporava nadležnost tog međunarodnog suda i traži odbacivanje optužnice.

S druge strane, on aktivno učestvuje u pretpretresnom postupku, prikuplja dokaze za svoju odbranu i traži obelodanjivanje svih dokaza koje haško tužilaštvo ima protiv njega.

Dva pokušaja

Izmenjenom optužnicom Karadžić se tereti za genocid i druge ratne zločine počinjene u BiH tokom 1992. do 1995. godine.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu, posle više od 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom. Haškom tribunalu je izručen 30. jula, a sutradan je iskoristio mogućnost da za 30 dana odloži izjašnjavanje o krivici.

Na drugom pojavljivanju pred Haškim tribunalom, 29. avgusta, nije se izjasnio o krivici, pa je uz njegovo ime u zapisnik uneto da se ne oseća krivim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.