Suđenje, ipak, sutra

Izvor: RTS, 15.Maj.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje, ipak, sutra

Haški tribunal odbio zahteve odbrane Ratka Mladića za izuzeće predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija i odlaganje početka sudskog procesa, koje je zakazano za sutra.

Suđenje generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, počeće sutra pred Haškim tribunalom, pošto je predsednik suda Teodor Meron danas odbio zahtev Mladićeve odbrane za izuzeće predsedavajućeg sudija Alfonsa Orija iz Holandije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i odlaganje procesa.

Sudija Meron je, kako je saopštio Tribunal, ocenio da je zahtev za izuzeće sudije Orija bez osnova i da odbrana nije dokazala tvrdnju da je sudija Ori ostavio utisak pristrasnosti na njenu štetu.

Posle odluke sudije Merona, suđenje generalu Mladiću počeće sutra ujutro, uvodnom rečju tužilaštva koje će potrajati šest radnih sati. Branioci su najavili da neće izlagati uvodnu reč dok tužioci ne završe izvođenje dokaza, kao i da se general Mladić neće obraćati sudu.

Prvog svedoka optužbe Tribunal bi trebalo da sasluša 29. maja. Odbrana Mladića sinoć je podnela i drugi zahtev za odlaganje početka suđenja ili dokaznog postupka optužbe zato što joj tužioci nisu obelodanili sav dokazni materijal. Tu tvrdnju odbrane potvrdilo je i tužilaštvo.

General Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je Vojska Republike Srpske 11. jula 1995. zauzela tu enklavu pod zaštitom UN u istočnoj Bosni.

Optužnica mu na teret stavlja i progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce.

Generala Mladića uhapsile su vlasti Srbije, 25. maja prošle godine, u Lazarevu kod Zrenjanina, a u Hag je izručen šest dana kasnije.

U dva prva pojavljivanja pred sudijom Orijem, početkom juna i jula, Mladić je odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, ali je optužbe nazvao "gnusnim", posle čega je sudija, u skladu sa pravilima, u spis uneo da je optuženi izjavio da nije kriv.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.