Stefanović pozvao na registraciju ili predaju nelegalnog oružja

Izvor: Studio B, 23.Maj.2015, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović pozvao na registraciju ili predaju nelegalnog oružja

Još desetak dana ostalo je do završetka akcije za legalizaciju oružja. Ministar policije Nebojša Stefanović pozvao je građane da iskoriste priliku i legalizuju naoružanje. "Kada je reč o Šešelju postupaćemo po Ustavu", kaže Stefanović.

Vlada Srbije još nije dobila odluku Haškog tribunala u vezi sa povratkom lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u Hag, a kada i ako se to bude dogodilo postupiće u skladu sa Ustavom, izjavio ministar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara rekao da nikakav dokument nije stigao iz Haškog tribunala, kao i da ne zna da li će stići do 26. maja, kada bi, prema ranijim izjavama potpredsednika SRS Milorada Mirčića, Šešelj trebalo da bude vraćen u Hag.

Upitan da li postupanje u skladu sa ustavom znači da će Šešelj biti priveden, Stefanović je ponovio da će sve biti u skladu sa Ustavom Srbije.

"Nismo dobili nikakav dokument i ne bih voleo da se izjašnjavam o nečemu što nismo dobili", poručio je Stefanović.

Pre dva dana potpredsednik SRS Milorad Mirčić izjavio je da je Žalbeno veće Haškog tribunala donelo odluku da Šešelj treba da bude vraćen u Hag do 26. maja.

S druge strane služba za saradnju sa medijima Tribunala nije mogla da potvrdi informaciju da je Žalbeno veće donelo bilo kakvu odluku u vezi sa Šešeljem i njegovom povratku u pritvorsku jedinicu tribunala.

 

Do sada predato 3.587 komada oružja

U okviru akcije legalizacije oružja u Srbiji do sada je predato 3.587 komada oružja koje je bilo u ilegalnom posedu, izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i pozvao građane da registruju ili predaju nelegalno oružje do 4. juna.

"Do sada su građani Srbije predali 114 automatskih pušaka, 14 automatskih pištolja, četiri ručna raketna bacača tipa zolja, 518 bombi i ekspolozivnih sredstava 78.534 municije različitog kalibra. Ukupno 3.587 komada oružja je predato", rekao je Stefanović na uglu ulica Knez Mihailove i Obilićevog venca gde je danas u podne organizovana akcija legalizacije oružja.

On je podsetio da je zakonska registracija oružja počela je 4. marta i da je ostalo još 12 dana do završetka akcije i mogućnosti da građani Srbije vrate oružje koje imaju u ilegalnom posedu bez ikakvih zakonskih posledica, a istovremeno mogu da legalizuju deo oružja koje spada u oružje za ličnu bezbednost, a koje se može legalizovati.

"Ogromna količina oružja na teritoriji Balkana je u ilegalnom posedu i može doći u svačije ruke. To oružje teba da se preda", istakao je Stefanović.

Kako je naveo, kazne za posedovanje oružja za koje ne postoji dozvola, pogotovo automatskog oružja i eksplozivnih naprava, biće oštre.

"Apelujem na građane da se ne igraju sa zakonom i ne rizikuju zatvorske kazne koje im sud može odrediti", rekao je Stefanović.

On je kazao i da se osumnjičenima i počiniocima nasilja u porodici preventivno oduzima oružje i to će biti jedna od bezbednosnih smetnji da oni ikada imaju oružje u legalnom posedu.

"Neko ko se odlučio da tuče svoju ženu, svoje dete, stare roditelje, čanove porodice ne može da računa na to da će mu država dati dozvolu za oružje", naglasio je ministar.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.