Srbija u Hag konačno šalje šest specijalista koji će pregledati sve Srbe zatočene u Sheveningenu

Izvor: Vostok.rs, 21.Okt.2011, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u Hag konačno šalje šest specijalista koji će pregledati sve Srbe zatočene u Sheveningenu

21.10.2011. - Mladić u bolnici zbog teške pneumonije

Ratko Mladić leži u zatvorskoj bolnici, ali se teško i postepeno oporavlja. Imao je veoma tešku upalu pluća i stanje je i sada veoma ozbiljno. Ustaje uz pomoć osoblja koje mora da ga drži dok korača. Antibiotici protiv upale su ipak dali rezultate i Uprava zatvora je dozvolila da ga sin poseti. Darko se vratio pre dva dana, a sa ocem je bio do nedelje – kaže za FAKTE generalov branilac Miloš Šaljić >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Na pitanje - da li je tačno da je Mladić danas pričešćen i zbog čega - Šaljić kaže: - Njega često posećuje sveštenik Vojislav Bilbija. Sa njim se pričesti, pretpostavljam i pomoli, pa često i porazgovara, tako da ne vidim ništa posebno u toj današnjoj poseti U pripremi je odlazak u Hag lekarske komisije koja treba da pregleda Mladića i ostale haške zatočenike. Danas su predali fotokopije pasoša, a mi smo zatražili izmenu jednog lekara, jer nam, u ovom trenutku, najviše treba pulmolog. I to je danas rešeno. Za sada, pored pulmologa, generala bi trebalo da posete psihijatar, kardiolog i neurolog

Piše: Marija M. Zarić

SVI kojima je važno zdravlje generala Ratka Mladića poslednjih dana su uznemireni. Prvo je bilo saopšteno da mu je zdravstveno stanje ozbiljno pogoršano i da je prebačen u hašku bolnicu „Bronovo". A danas: da ga je u zatvorskoj bolnici posetio sveštenik SPC, otac Vojislav Bilbija.

Prošle nedelje Mladiću je u pritvorskoj jedinici urađen osnovni medicinski pregled, kada je i konstatovano da ima tešku upalu pluća, zbog čega je prebačen u bolnicu, a detalje o njegovom stanju su znali samo holandski lekari, pošto se Mladić, iz bezbednosnih razloga, nikome nije javio.

Zvanična Srbija se povodom generalovog zdravlja pokrenula tek kad je njegov branilac Branko Lukić podigao glas da je "Mladić teško je bolestan”. I stavio do znanja da su stvari utoliko gore što se ne zna kako je dobio upalu pluća (njegova pretpostavka je bila da je sve posledica iscrpljnosti i slabog organizma). Tek tada je Ministarstvo zdravlja brže bolje organizovalo konferenciju za štampu na kojoj je najavljeno da će u Hag, koliko ove nedelje, odleteti komisija od šest lekara koji će pregledati sve one optužene koji sede u Sheveningenu, ukoliko to žele.

LET JOŠ NEIZVESTAN

Miloš Šaljić

Vest da je ratnog komandanta Vojske RS u bolnici posetio sveštenik koji ga je tom prilikom pričestio, mnoge je navela na pomisao da srpska lekarska komisija zaista mora požuriti. Zato su Fakti pozvali Mladićevog pravnog savetnika Miloša Šaljića.

- Ratko Mladić leži u zatvorskoj bolnici, ali se teško i postepeno oporavlja – započinje za Fakte razgovor advokat Šaljić. - Imao je veoma tešku upalu pluća i stanje je i sada veoma ozbiljno. Ustaje uz pomoć osoblja koje mora da ga drži dok korača. Antibiotici protiv upale su ipak dali rezultate i Uprava zatvora je dozvolila da ga sin poseti. Darko se vratio pre dva dana, a sa ocem je bio do nedelje - preneo je Šaljić.

Na pitanje - da li je tačno da ga je Mladić danas pričešćen i zbog čega - Šaljić kaže: - Njega često posećuje sveštenik Bilbija. Sa njim se pričesti, pretpostavljam i pomoli, pa često i porazgovara, tako da ne vidim ništa posebno u toj današnjoj poseti. Stanje jeste ozbiljno, ali se Ratko postepeno oporavlja.

Povodom prošlonedeljne najave ministra zdravlja Srbije, Zorana Stankovića, da je Ministarstvo dobilo zahtev određenog broja ljudi koji se nalaze u pritvorskim jedinicama Haškog tribunala za posetu lekara iz Srbije i da je u saradnji sa Tribunalom dogovoreno da ih grupa lekara tokom ove nedelje poseti i pregleda, Šaljić kaže da je njihov odlazak trenutno u fazi pregovora.

- Što se tiče lekarske komisije, u pripremi je njihov odlazak u Hag, ali niko još ne zna kada će zaista i otići. Sve trenutno zavisi od kontakata sa Tribunalom i nadležnim službama koje sarađuju sa Hagom. Danas su predali fotokopije pasoša, a mi smo zatražili izmenu jednog lekara, jer nam, u ovom trenutku, najviše treba specijalista pulmolog. I to je danas rešeno. Za sada, pored pulmologa, generala Mladića bi trebalo da posete psihijatar, kardiolog i neurolog – naglašava Šaljić.

STAR, BOLESTAN I ORONUO

Zoran Stanković

Ministar Stanković da je najavio da će u Hag biti upućeni specijalisti sa Vojno-medicinske akademije i iz Kliničkog centra Srbije i to - lekari koji su već lečili naše ljude u haškom pritvoru, pa im optuženi ipak najviše veruju.

- To je nešto što je motivisalo i nas da u saradnji sa Tribunalom pošaljemo te lekare i time im omogućimo negu koju oni traže. Šest lekara specijalista, koji su ove ljude u prethodnom periodu lečili, posetiće Haški tribunal i zajedno sa lekarima Tribunala pregledati sve koji to žele – najavio je pre neki dan Stanković.

Advokat generala Mladića Branko Lukić još tokom avgusta je udarao na sva zvona da nadležni u Srbiji ništa ne preduzimaju kako bi se obezbedio adekvatan lekarski pregled generala, iako je više nego evidentno, još od dana hapšenja, da je njegovo zdravstveno stanje vrlo loše. Tek pošto je ukazao da u Hagu imaju razumevanja za zahteve odbrane i da se zapravo ovde, u Srbiji ništa povodom toga ne radi, stvari su počele da se odvijaju sa mrtve tačke.

- Star je i oronuo. Imao je do sada tri moždana udara, pokrenuo mu se kamen u bubregu, muče ga zubi. Nema šta mu ne fali. Mi još i ne znamo od čega je tačno bolestan, pa niko ne može ni da kažemo da li je terapija dobra. Do njegove medicinske dokumentacije ne možemo da dođemo bez dozvole Haškog tribunala" U Hagu se procedura zahutava i nema vremena za politčke igre" Ne razumemo inertnost i nedostatak volje da se pomogne – upozoravao je danima preko medija Lukić.

ZAVRŠIO NA INFUZIJI

Zvanično povodom generalovog zdravlja, Haški tribunal se samo jednom oglasio i to prošle nedlje, kada je njihov portparol, Nerma Jelačić potvrdila da je Mladić pod medicinskim tretmanom, ali više detalja o tome nije saopšteno.

- Nisam u mogućnosti da otkrijem prirodu tog tretmana. A u vezi sa navodima pojedinih medija da je Mladić kolabirao, želela bih da naglasim da je to potpuno netačno. Kašnjenje početka statusne konferencije u četvrtak, 6. oktobra, nije imalo nikakve veze sa zdravstvenim stanjem optuženog, već s kašnjenjem njegovog prevoza iz pritvorske jedinice do Međunarodnog suda. Ove spekulacije ne mogu ni na koji način da budu dovedene u vezu sa zdravstvenim stanjem zbog kojeg je sada pod medicinskim tretmanom. Hag nastavlja da Mladiću, pruža najbolju zdravstvenu negu dostupnu u Holandiji – tvrdila je Jelačićeva.

I dalje ostaje nerazjašnjeno, kako je i pored sve te nege i zabrinutosti, Mladić završio na infuziji u bolnici, sa teškom upalom pluća ...

Izvor: fakti.org

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.