Srbija podnela komentare na podneske drugih država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija podnela komentare na podneske drugih država

HAG - Pravni tim Srbije predao je danas Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu komentare na podneske drugih država u postupku traženja savetodavnog mišljenja o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

U argumentaciji Srbije se skreće pažnja da čak ni države koje podržavaju ilegalni akt privremenih institucija samouprave u pokrajini, nemaju jedinstven pravni odgovor na pitanje zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi jednostrano otcepljenje srpske pokrajine bilo u skladu s međunarodnim pravom.

Privremene institucije u Prištini su najavile da će svoje komentare na podneske drugih država predati 17. jula, kada za to ističe rok.

Vlasti u Prištini će u tom podnesku insistirati na pravu naroda na samoopredelenje u kontekstu dezintegracije bivše Jugoslavije i onome što one vide kao gubitak moralnog i zakonskog prava Srbije na vlastitu pokrajinu zbog "sistematskog državnog nasilja" nad Albancima.

Osim toga kao argument će koristiti tvrdnju da je nezavisnost Kosmeta proglašena u koordinaciji sa međunarodnim faktorima i da su Ujedinjene nacije bile uključene u proces definisanja statusa južne srpske pokrajine preko svog specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija.

Pitanje legalnosti secesije Kosmeta, koju je albanski predstavnici proglasili 17. februara 2008, pokrenula je Srbija, a Generalna Skupština UN je na zahtev vlasti u Beogradu zatražila o tome savetodavno mišljenje MSP u Hagu.

Predstavnici pravnog tima Vlade Srbije i albanskih vlasti u Prištini predali su tom sudu pisane podneske sa argumentacijom 17. aprila ove godine, a u spor se umešalo još 35 zemalja, među njima je 18 koje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta.

Pravni tim Srbije predao je gotovo 1.000 stranica sa dokumentima i argumentacijom relevantnom za dokazivanje stava da jednostrana secesija Kosmeta nije u skladu s međunarodnim pravom.

U ime vlasti u Prištini podnesak od 200 stranica uz aneks na oko 300 strana predao je šef pravne ekipe iz pokrajine, britanski stručnjak za međunarodno pravo Majk Vud.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je MSP dostavio dosije sa svim dokumentima koji mogu da doprinesu razumevanju tog pitanja.

Time je okončana prva faza postupka, a datum javne rasprave Sud će utvrditi naknadno.

Sve države koje žele da učestvuju u javnoj raspravi treba da to prijave sudu do 15. septembra.

Pravni stručnjaci smatraju da bi javna rasprava mogla biti zakazana za decembar ove godine, a da bi mišljenje MSP trebalo očekivati najranije u prvom kvartalu 2010.

U formulisanju savetodavnog mišljenja učestvuje svih 15 sudija MSP sa različitim pravnim sistemima i tradicijom, a odluku donose većinom od osam glasova.

Eksperti ističu da će mišljenje suda, uprkos tome što nije obavezujuć, biti važno za dalje odnose Beograda i Prištine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pravni tim predao odgovore MSP-u

Izvor: B92, 15.Jul.2009

Hag -- Pravni tim Srbije predao je Međunarodnom sudu pravde odgovor na podneske drugih država u procesu traženja mišljenja o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova... Glavni pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Saša Obradović predao je odgovor srpskog tima na argumente...

Nastavak na B92...

Predat MSP-u komentar na podneske drugih država

Izvor: S media, 15.Jul.2009

Pravni tim Srbije predao Medjunarodnom sudu pravde u Hagu komentare na podneske drugih država u postupku traženja savetodavnog mišljenja o legalnosti jednostrano proglašne nezavisnosti Kosova, potvrdjeno u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. ..Reč je o odgovorima na podneske drugih zemalja koji...

Nastavak na S media...

Srbija podnela komentare Sudu pravde

Izvor: RTS, 16.Jul.2009, 00:12

Pravni tim Srbije predao Međunarodnom sudu pravde u Hagu komentare na podneske drugih država u postupku traženja savetodavnog mišljenja o legalnosti jednostrano proglašne nezavisnosti Kosova i Metohije...Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je pravni tim Srbije predao Međunarodnom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.