Srbija podnela komentare Sudu pravde

Izvor: RTS, 16.Jul.2009, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija podnela komentare Sudu pravde

Pravni tim Srbije predao Međunarodnom sudu pravde u Hagu komentare na podneske drugih država u postupku traženja savetodavnog mišljenja o legalnosti jednostrano proglašne nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je pravni tim Srbije predao Međunarodnom sudu pravde u Hagu komentare na podneske drugih država, u postupku traženja savetodavnog mišljenja o legalnosti jednostrano proglašne nezavisnosti Kosova i Metohije, potvrđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Tanjugu.

U argumentaciji Srbije se skreće pažnja da čak ni države koje podržavaju ilegalni akt privremenih institucija samouprave u pokrajini, nemaju jedinstven pravni odgovor na pitanje zašto bi jednostrano otcepljenje srpske pokrajine bilo u skladu s međunarodnim pravom.

Privremene institucije u Prištini su najavile da će svoje komentare na podneske drugih država predati 17. jula, kada za to ističe rok.

Vlasti u Prištini će u tom podnesku insistirati na pravu naroda na samoopredelenje u kontekstu dezintegracije bivše Jugoslavije i onome što one vide kao gubitak moralnog i zakonskog prava Srbije na vlastitu pokrajinu zbog "sistematskog državnog nasilja" nad Albancima.

Pored toga kao argument će koristiti tvrdnju da je nezavisnost Kosmeta proglašena u koordinaciji sa međunarodnim faktorima i da su Ujedinjene nacije bile uključene u proces definisanja statusa južne srpske pokrajine preko svog specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija.

Pitanje legalnosti secesije Kosmeta, koju je albanski predstavnici proglasili 17. februara 2008. godine, pokrenula je Srbija, a Generalna Skupština UN-a je na zahtev vlasti u Beogradu zatražila o tome savetodavno mišljenje Suda pravde.

Predstavnici pravnog tima Vlade Srbije i albanskih vlasti u Prištini predali su tom sudu pisane podneske sa argumentacijom, 17. aprila ove godine, a u spor se umešalo još 35 zemalja, među njima 18 koje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta.

Pravni tim Srbije predao je gotovo 1.000 stranica sa doklumentima i argumenatcijom relevantnom za dokazivanje stava da jednostrana secesija Kosmeta nije u skladu s međunarodnim pravom.

Ban Ki Mun predao dosije sa svim dokumentima 

U ime vlasti u Prištini podnesak od 200 stranica uz aneks na oko 300 strana predao je šef pravne ekipe iz pokrajine, britanski stručnjak za međunarodno pravo Majk Vud.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je MSP-u dostavio dosije sa svim dokumentima koji mogu da doprinesu razumevanju tog pitanja.

Time je okončana prva faza postupka, a datum javne rasprave Sud će utvrditi naknadno. Sve države koje žele da učestvuju u javnoj raspravi treba da to prijave sudu do 15. septembra.

Pravni stručnjaci smatraju da bi javna rasprava mogla biti zakazana za decembar ove godine, a da bi mišljenje MSP trebalo očekivati najranije u prvom kvartalu 2010. godine.

U formulisanju savetodavnog mišljenja učestvuje svih petnaest sudija MSP sa različitim pravnim sistemima i tradicijom, a odluku donose većinom od osam glasova.

Eksperti ističu da će mišljenje suda, uprkos tome što nije obavezujuć, biti važno za dalje odnose Beograda i Prištine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.