Srbija očekuje dobre ocene

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija očekuje dobre ocene

Najnoviji izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom dostavljen je Savetu bezbednosti. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenjuje da to rezime svega što je Srbija učinila poslednjih nekoliko meseci i očekuje bolje rezultate.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc dostavio je Savetu bezbednosti najnoviji izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o saradnji Srbije sa Hagom. Predsednik Nacionalnog Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenjuje da taj dokument nije nepovoljniji od prethodnog.

"Ne može se reći da je Bramercov izveštaj nepovoljniji od prethodnog. On je rezime svega onoga što je Srbija učinila u poslednjih šest meseci", izjavio je Ljajić Tanjugu.

Ljajić je objasnio da je u Bramercovom dokumentu istaknut napredak koji je Srbija ostvarila u saradnji s Tribunalom u Hagu.

Bramerc je, naveo je Ljajić, odao priznanje našoj zemlji za operativne akcije preduzete u okviru potrage za dvojicom preostalih haških begunaca, kao i za sve ono što je Srbija ostvarila u oblasti pristupa arhivama, dokumentaciji i svedocima.

Prema Ljajićevim rečima, u dokumentu su dva momenta sa kojima se Beograd ne može složiti.

"Bramerc sugeriše da su preostali haški begunci, Ratko Mladić i Goran Hadžić, na teritorijama koje su pod jurisdikcijom Srbije. Mi ne tvrdimo da nisu, ali niko ne može da kaže da jesu sve dok se ne uverimo i ne budemo sigurni da su oni na teritoriji Srbije", naglasio je Ljajić.

Ljajić, takođe, odbacuje Bramercovu ocenu da su komentari srpskih zvaničnika na presudu izrečenu Veselinu Šljivančaninu narušile kredibilitet Suda u Hagu.

"Na kredibilitet Haškog tribunala ni pozitivno, ni negativno ne utiču bilo kakve izjave i komentari, već sam Tribunal", rekao je Ljajić.

Glavni tužilac Haškog tribunala će od ponedeljka do srede sledeće nedelje boraviti u Hrvatskoj. To će biti poslednja radna poseta regionu bivše Jugoslavije pred podnošenje izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u junu, saopštila je portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran.

Bramerc će razgovarati sa predstavnicima hrvatskih vlasti o saradnji sa Tribunalom i drugim pitanjima koja su povezana sa strategijom završetka rada suda, saopšteno je u Hagu.

Tokom boravka u Hrvatskoj, Bramerc će prisustvovati regionalnoj konferenciji "Ratni zločini i državni tužioci" koja će se održati na Brionima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.