Spalinjska: Nemamo Šešeljevu dozvolu da komentarišemo njegovo stanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2014, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spalinjska: Nemamo Šešeljevu dozvolu da komentarišemo njegovo stanje

Haški tribunal i dalje ne može eksplicitno da komentariše zdravstveno stanje pritvorenika koji borave u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu. Takav stav suda potvrdila je Magdalena Spalinjska, njegova portparolka.

Konkretan povod za razgovor je izveštaj lekarske komisije iz Srbije koja je nedavno pregledala Vojislava Šeselja, a čiji je zaključak da je njegovo zdravsteno stanje ozbiljno, životno ugroženo i sa metastatskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promenama u jetri.

"Sve informacije o stanju naših pritvorenika, uključujući i gospodina Šeselja su poverljive i svaki pritvorenik ima pravo na tu poverljivost. Tribunal, naravno, poštuje to pravo i kao što sam ranije govorila, gospodin Šeselj nam nije dao odobrenje da delimo informacije o njegovom zdravstvenom stanju sa javnošću", rekla je Magdalena Spalinjska.

Na konferenciji u Beogradu su na neki način iznete optužbe na račun medicinskog tima pritvorske jedinice koje se odnose na nesavesno lečenje Vojislava Šeselja, kao i da je saradnja bila na niskom nivou. Kako izgleda sistem zdravstvene zaštite pritvorenika?

"Pritvorska jedinica sprovodi vrlo kompetentan sistem lekarske nege koji se zasniva na holandskom sistemu od učestalosti i vrste tretmana pa do metode dijagnostike. Bitno je da naglasim da im je omogućen i ubrzani pristup raznoraznim medicinskim uslugama koje nisu dostupne prosečnom holandskom građaninu.Naše osoblje u pritvorskoj jedinici je u potpunosti sarađivalo sa timom srpskih lekara.Odgovarali su na sva pitanja koja su im bila postavljena, kao i to da im je dostavljena sva dokumentacija koja je u tom trenutku bila dostupna. Što se tiče dokumentacije koja nije bila dostupna, nju će naše osoblje proslediti timu srpskih lekara u najkraćem roku. Što se ove posete tiče važno je naglasiti da je ova poseta bila organizovana u vrlo kratkom roku i to na zahtev srpske vlade i baš zbog toga jedan deo dokumentacije nije bio na raspolaganju pritvorskoj jedinici", objasnila je portparolka tribunala.

Govori se o nesavesnom lečenju, da jednostavno pristup bolesti od koje boluje Vojislav Šeselj nije odgovarajući jer je primio samo jednu od dvanaest propisanih hemoterapija, kao i da se nalazi u izolaciji..

"Pristup je ,kao što sam već rekla, zasnovan na holandskim standardima. Što se tiče informacije o izolaciji, ja ne želim da komentarišem tu posebnu situaciju sa gospodinom Šeseljem. Međutim ,nije retkost da medicinska procedura zahteva da se pritvorenik odvoji od drugih pritvorenika, kao i od osoblja jedinice ako to odluči lekar. Ako on misli da tretman može imati uticaj na zdravlje ili drugih pritvorenika ili osoblja jedinice, u takvim slučajevima postoji specijalna ćelija u bolnici u okviru holandskog zatvora, u tom kompleksu gde je smeštena pritvorska jedinica Ujedinjenih Nacija, i ta prostorija ima vrata ka otvorenom prostoru koja omogućava pritvoreniku, odnosno pacijentu šetnju na svežem vazduhu", naglasila je Spalinjska.

U slučaju Šeselja nema prvostepene presude i ne zna se kada će je biti. S obzirom na to da se sam predao i da ne postoji bojazan od bekstva postoji li način da mu se omogući lečenje u Beogradu ?

"Mislim da ne bi trebalo razmišljati o “šta bi bilo kad bi bilo”. Za sada pretresno veće nije zvanično obavešteno o tim pitanjima, tako da ne bih ulazila u spekulacije", rekla je ona.

Gorana Hadžića nema u sudnici gotovo dve sedmice u sudnici iz zdravstvenih razloga, odnosno infarkta, koji je, kako smo čuli, imao. Pretpostavljam da ne možete da kažete kakvo je njegovo zdravstveno stanje, ali kada očekujete nastavak tog procesa?

"Ne mogu davati komentare ni informacije o zdravstvenom stanju Gorana Hadžića koji nam takođe nije dao dozvolu da pričamo o njegovom zdravstvenom stanju u javnosti. Za sada mogu reći da je pod zdravstvenom negom, njegovo stanje se prati i u ovom trenutku ne mogu reći kada se očekuje njegov povratak u sudnicu.To ćemo naknadno videti", dodala je na kraju Spalinjska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.